Božić je vrijeme darivanja, smiraja, provođenja više vremena s obitelji, ali tradicionalno i veće posvećenosti kuhanju i pečenju kolača. Osim što radimo klasična jela poput francuske salate, odojka, bakalara i kolača naših baka, volimo malo i ‘začiniti’ svoje blagdanske dane s nekom modernom verzijom deserata.
Tako smo se ove godini odlučili raditi cheesecake s brusnicama, blagdanski specijalitet kremaste teksture i bogatog okusa. Nježna bijela čokolada daje cheesecakeu puninu i profinjenost, dok brusnice donose kontrast koji ovaj kolač čini idealnim završetkom blagdanskog ručka ili večere.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Božićni cheesecake s bijelom čokoladom i brusnicama
Sastojci:
Podloga:
- 200 g mljevenog keksa (Digestive, Petit beurre ili slični)
- 100 g maslaca, otopljenog
Cheesecake krema:
- 500 g krem sira (punomasni, sobne temperature)
- 150 g bijele čokolade
- 120 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 10 g želatine u prahu (ili 5 listića)
- 3 žlice mlijeka
Brusnica sloj:
- 150 g suhih brusnica
- 150 ml soka od naranče ili vode
- 2 žlice šećera
- 1 žličica gustina (po želji, za gušću teksturu)
- Ribana korica naranče (po želji)
Postupak pripreme:
- Mljevene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska. Smjesu ravnomjerno utisnite u dno kalupa s obručem (promjera oko 22 cm) obloženog papirom za pečenje. Podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu kako bi se stisnula.
- Bijelu čokoladu otopite na pari ili laganoj vatri i ostavite da se kratko ohladi. Želatinu namočite u mlijeko i ostavite nekoliko minuta da nabubri, zatim je lagano zagrijte dok se potpuno ne otopi (ne smije zakuhati).
- Krem sir miksajte sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne postane gladak i kremast. U smjesu dodajte otopljenu bijelu čokoladu i kratko izmiksajte. Umiješajte pripremljenu želatinu, pazeći da se ravnomjerno rasporedi.
- Slatko vrhnje posebno istucite u čvrsti, ali mekani šlag te ga lagano umiješajte u kremu špatulom, pokretima odozdo prema gore, kako bi krema ostala prozračna. Gotovu kremu izlijte preko ohlađene podloge, poravnajte površinu i cheesecake stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, idealno preko noći.
- Za brusnica topping u manji lonac stavite brusnice, sok od naranče i šećer te kuhajte na laganoj vatri 10–15 minuta dok brusnice ne omekšaju. Ako želite gušću strukturu, umiješajte gustin razmućen u malo hladne tekućine i kratko prokuhajte dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dodajte malo ribane korice naranče za dodatni blagdanski miris. Ohladite prije nanošenja.
- Ohlađeni cheesecake premažite slojem brusnica neposredno prije posluživanja, kako bi boje i teksture ostale svježe i kontrastne.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


