Haute couture na ZagrebDoxu – tri dokumentarca u posebnom programu Ljubav i moda

Aktivizam Vivienne Westwood, odmjerenost Yves Saint Laurenta i ekscentričnost Guo Pei u doku-pričama iz samog vrha modnog svijeta.

Jedna od novosti 15. ZagrebDoxa, koji će se održati od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, posebni je program Ljubav i moda koji donosi tri dokumentarna filma o velikim imenima modne scene. Program portretira dvije jedinstvene dizajnerice: britansku buntovnicu i aktivistkinju Vivienne Westwood i modnu perjanicu nove Kine Guo Pei, a tu je i kultni francuski modni dizajner Yves Saint Laurent i dugogodišnji partner iz njegove sjene – Pierre Bergé.

Britanska redateljica i bivši model Lorna Tucker u filmu Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja (Westwood: Punk, Icon, Activist) donosi nevjerojatnu priču o jednoj od istinskih modnih ikona našeg vremena – Vivienne Westwood. Proslavljena britanska modna dizajnerica, nekadašnja pankerica, a danas gorljiva aktivistkinja koja se zalaže za zaštitu okoliša i načela održive modne proizvodnje u filmu progovara o osobnom uspjehu, umjetnosti, aktivizmu, borbi za očuvanjem integriteta svog brenda i svojih načela. Koristeći arhivske snimke i novi materijal, razgovore s njezinom obitelji i bliskim prijateljima, Tucker vješto i upečatljivo prikazuje provokativnu, ekološki osviještenu i avangardnu umjetnicu čiji rad i djelo nadaleko premašuju granice mode.

 

Novozelandski film Žuto je zabranjeno (Yellow Is Forbidden) redateljice Pïetre Brettkelly dvostruki je filmski portret. U njemu upoznajemo modnu dizajnericu Guo Pei, simbol “nove Kine”, ženu koju je proslavila spektakularna i pretjerana žuta haljina napravljena za pjevačicu Rihannu za njujorški modni bal, a istovremeno svjedočimo paradoksalnom svijetu mode i načinu na koji se Pei snalazi u svom tom kaosu. Kroz priču o osobnom uspjehu, film ukazuje na kulturološke i tržišne razlike između Zapada i Istoka, njihove stereotipe i predrasude, ali i prožimanje tradicijskih vrijednosti u suvremenom kontekstu.

Yellow is Forbidden trailer from pietra brettkelly on Vimeo.

 

Proslava (Celebration) dokumentira jednog od najvećih pariških dizajnera i modnog pionira, Yves Saint Laurenta, u pripremi kolekcije iz 2002. godine za njegovu posljednju modnu reviju. Francuski redatelj Olivier Meyrou istovremeno iza kulisa usmjerava svoj objektiv i na nezaobilaznu figuru iz pozadine svih modnih, poslovnih i privatnih događanja kuće YSL – Pierrea Bergéa.

CÉLÉBRATION d’Olivier Meyrou from Club V.O. on Vimeo.

LifestyleKulturaHaute couture na ZagrebDoxu – tri dokumentarca u posebnom programu Ljubav i...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram