Mekane švedske krafne koje morate probati!

Verzija krafni koja će vam se sigurno svidjeti.

Iako krafne u ovo doba godine najčešće vežemo za poklade, mnogima su omiljen doručak i desert tijekom cijele godine. Klasične verzije koje se spremaju u hrvatskim kuhinjama obožavamo, ali ovaj put nas je privukao švedski tradicionalni kolač – semlör. Po receptu, ove se krafne ne prže u dubokom ulju, već  se peku u pećnici, a dolaze s ukusnim nadjevom od badema. U nastavku pročitajte koje su vam namirnice potrebne te postupak pripreme.

Sastojci za tijesto:

325 g glatkog brašna
50 g šećera
100 g maslaca
1 vrećica kvasca
125 ml mlijeka
1 žličica mljevenog kardamoma
1/2 žličice praška za pecivo
sol
1 jaje

Sastojci za punjenje:

100 g mljevenih badema
80 g šećera u prahu
3 žlice mlijeka
ekstrakt vanilije

500 ml vrhnja za šlag

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hannah, 29 (@gotlandspinglan) on

Postupak:

Pomiješajte kvasac, žličicu šećera i 25 ml toplog mlijeka pa ostavite 10 minuta. U veću zdjelu stavite brašno, dodajte prstohvat soli i kardamom, pomiješajte pa dodajte preostali šećer, jaje, prašak za pecivo, 100 ml mlijeka i maslac omekšan na sobnu temperaturu.

Umijesite tijesto pa ga izvadite i nastavite mijesiti na radnoj površini (koju ste prethodno pobrašnili) i mijesite dok ne postane glatko (po potrebi dodajte malo brašna, ali pazite da tijesto ostane mekano). Tijesto vratite u posudu i ostavite da se diže (oko sat vremena).

Nakon što se tijesto digne, podijelite ga u jednake dijelove, oblikujte u kuglice te stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se dižu još 45 minuta. Umutite jaje i žličicu mlijeka pa njime premažite tijesto i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 C i pecite 15-tak minuta. Nakon što su ove “krafne” pečene, pustite da se ohlade pa izrežite vrh  te izdubite donji dio te pomiješajte s mljevenim bademima, šećerom, mlijekom te ekstraktom vanilije. Nadjevom punite krafne, dodajte šlag, na vrh stavite gornji dio tijesta te pospite šećerom u prahu.

 

GastroReceptiMekane švedske krafne koje morate probati!

Što nam treba za njegu tijekom jesenskih mjeseci?

Hidratacija za zdravu i otpornu kožu Kada biramo jesensku kozmetiku, prvi korak je uvijek hidratacija. Dubinski hidratantni proizvodi poput bogatih krema s hijaluronskom kiselinom nužni...

Adventski sajam umjetnina Art Zagreb u Domu HDLU-a od 12. do 15. prosinca

Najveća novost ovogodišnjeg sajma je da sudjeluju isključivo galerije, pomno odabrane prema kvaliteti umjetnika koje predstavljaju. Ovaj pozivni model okuplja 16 prestižnih galerija, koje...

Facebook

99,687FanovaLajkaj