Iako krafne u ovo doba godine najčešće vežemo za poklade, mnogima su omiljen doručak i desert tijekom cijele godine. Klasične verzije koje se spremaju u hrvatskim kuhinjama obožavamo, ali ovaj put nas je privukao švedski tradicionalni kolač – semlör. Po receptu, ove se krafne ne prže u dubokom ulju, već se peku u pećnici, a dolaze s ukusnim nadjevom od badema. U nastavku pročitajte koje su vam namirnice potrebne te postupak pripreme.
Sastojci za tijesto:
325 g glatkog brašna
50 g šećera
100 g maslaca
1 vrećica kvasca
125 ml mlijeka
1 žličica mljevenog kardamoma
1/2 žličice praška za pecivo
sol
1 jaje
Sastojci za punjenje:
100 g mljevenih badema
80 g šećera u prahu
3 žlice mlijeka
ekstrakt vanilije
500 ml vrhnja za šlag
View this post on Instagram
Postupak:
Pomiješajte kvasac, žličicu šećera i 25 ml toplog mlijeka pa ostavite 10 minuta. U veću zdjelu stavite brašno, dodajte prstohvat soli i kardamom, pomiješajte pa dodajte preostali šećer, jaje, prašak za pecivo, 100 ml mlijeka i maslac omekšan na sobnu temperaturu.
Umijesite tijesto pa ga izvadite i nastavite mijesiti na radnoj površini (koju ste prethodno pobrašnili) i mijesite dok ne postane glatko (po potrebi dodajte malo brašna, ali pazite da tijesto ostane mekano). Tijesto vratite u posudu i ostavite da se diže (oko sat vremena).
Nakon što se tijesto digne, podijelite ga u jednake dijelove, oblikujte u kuglice te stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se dižu još 45 minuta. Umutite jaje i žličicu mlijeka pa njime premažite tijesto i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 C i pecite 15-tak minuta. Nakon što su ove “krafne” pečene, pustite da se ohlade pa izrežite vrh te izdubite donji dio te pomiješajte s mljevenim bademima, šećerom, mlijekom te ekstraktom vanilije. Nadjevom punite krafne, dodajte šlag, na vrh stavite gornji dio tijesta te pospite šećerom u prahu.