Izazov usklađivanja karijere s majčinstvom: važno je da i dijete i roditelji imaju vremena za sebe

U utorak, 26. ožujka, u prostoru Algebra LABa u Zagrebu održano je 7. izdanje Netokracijine konferencije Ladies of New Business: Moms (and Dads) Edition powered by A1 posvećeno izazovu usklađivanja karijera s majčinstvom u dinamičnoj digitalnoj i tehnološkoj industriji, ali i prilikama koje digitalno doba donosi, bilo na poslovnom, bilo na privatnom planu. Konferencija je okupila više od 130 majki, ali i nekolicinu očeva.

Uoči konferencije istraživačka agencija Hendal provela je istraživanje nad majkama koje su otkrile Kako koriste digitalne alate za vrijeme rodiljnog i roditeljskog dopusta za ostanak u tijeku s novostima u industriji, a zaključke istraživanja na prezentirala je direktorica Hendala, Marijana Plovanić. Naime, istraživanje je pokazalo da se majke susreću s mnogo izazova u industriji: usklađivanje privatnog i poslovnog vremena, nedostatak vremena za edukaciju, privikavanje na ponovni rad nakon odsustva, sporije napredovanje, ali i pritisak okoline za ostvarenje karijere. Kako bi premostile neke od tih izazova mnoge (buduće) majke koriste digitalne servise, poput chat servisa za komunikaciju s kolegama, društvene mreže za praćenje događanja u tvrtki, ali i specijalizirane grupe i web stranice ne bi li ostale u tijeku s industrijom.

No, korištenje tih usluga oscilira tijekom rodiljnog i roditeljskog dopusta, s tim da se pojačava kako se dopust bliži kraju. Majke su istaknule važnost poslodavca u cijelom procesu te predložile inicijative koje bi im olakšale odsustvo i povratak: otvorena komunikacija, mentor, jasno postavljanje ciljeva, vrijeme prilagodbe, fleksibilniji radni uvjeti te financijski bonus.

Prva panel rasprava uz Netokracijinu Miju Biberović govorila je o važnosti, ali i često osuđujućim pojedincima u roditeljskim grupama na društvenim mrežama. Iako mnoge majke tu pronađu odgovore na gotovo sve svoje upite, upravo momshaming stvara najviše posla moderatoricama takvih grupa: “Žene se često natječu u tome tko je bolja majka i samim time se često zna stvarati negativna energija u grupama koje nisu dobro moderirane”, izjavila je Sandra Simonović, marketinška stručnjakinja i savjetnica za nošenje djece, koja je uz Sonju Švajhler (Supermame.hr) i Mirelu Blažanović (Udruga RODA) govorila o ovoj temi.
Kako Pronaći snagu u majčinstvu pokazala nam je, poduzetnica Irena Orlović, koja je uz kći koja ima poteškoća u razvoju, odlučila osnovati izdavačku kuću Harfa gdje surađuje s roditeljima, terapeutima i psiholozima u izdavanju knjiga koja se bave dječjim intelektualnim i emocionalnim razvojem.

Da majčinstvo može biti inspiracija za biznis, pokazale su i Manuela Šola (Komunikacijski laboratorij i Ne.Ne.Ne), Nika Valentić (Sweet Beat), Martina Friganović (Supermame.hr) i Lidija Tomas Matijević (Lili Halo Decoration). Svoju (tada) novu ulogu iskoristile su kao pokretač za osnivanje vlastitog biznisa ili pokretanje novih projekata. Zaključile su kako je žongliranje između posla i roditeljstva izuzetno naporno, ali je isto tako važno da i dijete i roditelji imaju vremena za sebe.

Posljednji panel objasnio nam je Kako “preživjeti” rane dane majčinstva i vratiti se na posao te se najviše orijentirao na to kako kompanije mogu majkama najbolje olakšati roditeljima povratak na posao. U njemu su sudjelovale Anita Cvetić Oreščanin (Poslovna inteligencija), Ivana Blažoti Mijoč (Poduzetnica i YouTuberica), Dijana Kobas Dešković (Spona code, MAMFORCE), Ines Bezjak Kožnjak (Algebra) i Marija Jakeljić (A1). Panelistice su se složile kako najveći problemi nastaju kada nakon rodiljnog dopusta žene nemaju period tranzicije s većom mogućnosti rada od kuće: “u A1 Hrvatska imamo potpunu jednakost šansi za napredovanje i ponosni smo što kontinuirano razvijamo radno okruženje koje podržava i usmjerava žene u razvoju karijere ali i postizanju work – life balansa. Uvedeni su fleksibilni oblici rada, koji uključuju fleksibilno radno vrijeme i fleksibilno mjesto rada. Tako zaposlenici imaju mogućnost rada od kuće ili nekog drugog mjesta”, podijelila je snama Marija Jakeljić iz A1.

LifestyleZdravljeIzazov usklađivanja karijere s majčinstvom: važno je da i dijete i roditelji...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram