Lažni cheesecake od tikve bit će pun pogodak za vaš blagdanski stol

Bez glutena i mliječnih proizvoda!

Food blogerica Gladuša s nama će dijeliti ukusne i zdrave recepte koji će oduševiti sve kojima je zdrava hrana svakodnevnica, ali i sve one koji tek upuštaju u kuhinjske avanture. Gladušu pratite na blogu, Instagramu i Facebooku.

Dogodi li vam se ponekad da se toliko zanesete razmišljajući o nekim novim receptima, da tokom noći sanjate sastojke i metode koje biste mogli iskoristiti? Molim vas odgovorite potvrdno, jer je baš ovaj kolač nastao u mojim kreativnim snovima :).

Kupila sam dvije tikve i danima gledala u njih razmišljajući što bih, malo drugačije, mogla napraviti s njima. Budući da sam već stotinu puta od njih pravila razne juhe i pekla ih u pećnici u svim kombinacijama, zaključila sam da bi bilo vrijeme uklopiti ih u neka slatka jela.

Puno sam puta pogriješila pokušavajući od nekih klasičnih deserata napraviti “zdraviju” verziju; ponekad je to jednostavno nemoguće. U par navrata sam pravila čizkejk s posnim sirom i mogu samo reći – NE PONOVILO SE. Žao mi je što su naši gosti ponekad morali svašta probati dok se još nisam uspjela pomiriti s činjenicom da neke stvari jednostavno ne idu. Ali stalno sam mozgala kako bi zadovoljila svoju potrebu da nešto “svoje” nazovem cheesecakeom.

Pišem vam svoj tijek misli: trebalo bi mi nešto biskvitno kao baza i nešto kompaktno kremasto za glavni dio kolača. I onda sam se dosjetila kako bi mogla iskoristiti svoju slatku tikvu. Napravit ću kolač od tikve koji ću nazvati Lažnim cheescakeom. ? Ne bih to bila ja da nisam navalila da kolač bude i bezglutenski. Htjela sam se uhvatiti u koštac kombinirajući bezglutenska brašna za bazu, ali kako moji zadnji eksprimenti nisu uspjeli, zaustavila sam se na vrijeme. Kad usavršim tehniku, bit ću najsretnija da je podijelim s vama.

Stoga sam ovaj put odlučila iskoristiti bezglutenske kekse i napraviti hrskavu podlogu za kremasto-želatinozni sloj od kokosovog mlijeka i tikve. Pun pogodak! Kolač je ubrzo prošetao na rođendansku zabavu i ne moram vam niti govoriti da su iza njega ostale samo male mrvice.

Sastojci:

Baza:

  • 200g gluten-free keksa
  • 50g kokosovog ulja
  • 1 jaje

Krema:

  • 400ml kokosovog mlijeka iz limenke
  • 200ml vode
  • 300g pirea od tikve (muškatne ili bilo koje druge)
  • 1 zličica agar-agar-a
  • 100g javorovog sirupa
  • Začin za pitu od bundeve “Pumpkin spice”
  • Prstohvat soli

Pumpkin spice:

  • 2 žlice cimeta
  • pola žličice đumbira u prahu
  • malo klinčića
  • na vrh noža muškatnog oraščića

Postupak:

Tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki te je skuhajte zajedno s korom na pari. Kad je omekšala, žlicom je odvojite od kore i zgnječite u pire.

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva (uz ventilaciju). U blenderu smrvite kekse, otopite kokosovo ulje i dodajte ga keksima. Jaje smiksajte i dodajte u smjesu s keksima. Izmješajte i stavite u kalup, te prstima utisnite u podlogu. Pecite u pećnici 10 min dok se ne posuši. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi prije nego stavite kremu.

Zagrijte kokosovo mlijeko i vodu te dodajte žličicu agara uz konstantno miješanje. Potom dodajte kašu od tikve i začine te prstohvat soli. Pri kraju dodajte i javorov sirup. Kuhajte uz miješanje 7-8 min. Kroz sito procijedite na pečeni biskvit kako ne bi ostale grudice. (Nemojte se prepasti jer je u tekućem obliku.) Pustite da se ohladi i spremite u hladnjak preko noći; kolaču treba barem 5-6h da se stisne.

Možete ga servirati s namazom od svježeg kremastog sira, javorovog sirupa i malo arome vanilije.

(Kalup je promjera 20cm)

GastroReceptiLažni cheesecake od tikve bit će pun pogodak za vaš blagdanski stol

Facebook

99,687FanovaLajkaj