Slatkim mandarinama veselimo se svake jeseni. Od prvih zelenijih pa sve do posve zrelih žarko narančastih, jedemo ih sve i pri tome neizmjerno uživamo. S obzirom da su mandarine sada na vrhuncu sezone i gotovo na svakom koraku se mogu kupiti, pravo je vrijeme da ih uključimo i u svoje deserte. Osim tradicionalnih keksića sa sokom mandarine, ove godine možete isprobati napraviti sočni kuglof od mandarina koji će vas oduševiti i mirisom i okusom.
Iako kuglofi spadaju u kategoriju „suhih“ kolača koji se jedu uz čaj ili kavu, ova inačica sve je samo ne suha i obična. Obilje soka i mesa mandarine, vanilija, šećer i mnogo maslaca – spoj je to sastojaka koji tvore ovo čudo od kolača koje ćete poželjeti jesti svaki dan. Za pripremu će vam biti potrebno samo sat vremena, a sastojke vjerojatno već ionako imate u svom hladnjaku.
Sastojci:
- 6-7 srednje velikih mandarina
- 2 jaja
- 20 dkg maslaca
- 20 dkg šećera
- 20 dkg glatkog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Postupak pripreme:
Očistiti mandarine od kore i bijelih vlakana te ih zatim usitniti štapnim mikserom. Dodajte tekućini od mandarina šećer, jaja, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro promiješati i zatim dodati brašno i na sitno narezan maslac. Ponovno sve dobro izmiksati kako bi se sastojci maksimalno sjedinili. Smjesa ne smije imati grudice. Staviti kolač u kalup obložen papirom za pečenje u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Peći pola sata na 180 stupnjeva, a zatim smanjiti temperaturu na 160 i čekati dok vam čačkalica koju zabodete u tijesto ne izađe posve čista. Kuglof bi uz to trebao poprimiti žarku zlatno narančastu boju. Kada ga izvadite pustite ga da odstoji u kalupu još desetak minuta, a tek tada ga izvadite. Na kraju ga ukrasite šećernom glazurom ili šećerom u prahu, po želji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.