Tjedan u Kinoteci: Romantične i ostale opsesije

Ciklus posvećen Patriciji Highsmith donosi priče o romantičnim opsesijama, u Kultnom petku prikazivat će se Škorpionov izlazak Kennetha Angera i Divljak Lászla Benedeka, a u Novitetima animirani hit Dalibora Barića Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa.

Ciklus posvećen stotoj obljetnici rođenja Patricije Highsmith nastavlja se pričama o romantičnim opsesijama. U srijedu na rasporedu je Carol, ljubavna drama o dvije žene koje se upuštaju u vezu početkom 1950-ih, dok ih muž jedne od njih želi diskreditirati pred zakonom. Riječ je o jednom od rijetkih romana Paticije Highsmith koji ne spada u žanr krimića ili trilera, iako se i u njemu oslanja na za svoj opus prepoznatljive motive, kao što su fascinacija među glavnim likovima, klasno trenje i toksični brak. Ovaj progresivni roman, koji postavlja važnja pitanja o slobodi, majčinstvu i društvenoj nejednakosti bez da pribjegava klišejima, na film su sjajno prenijeli scenaristica Phyllis Nagy i redatelj Todd Haynes, a Cate Blanchett i Rooney Mara za svoje su nastupe bile nominirane za Oscara.

Carol

Fascinacija koja prerasta u opsesiju okosnica je zapleta i ostalih adaptacija koje će se gledati u tjednu. Ovaj je motiv s velikim uspjehom istražen u romanu Ta slatka mučnina i istoimenoj adaptaciji Claudea Millera, psihološkom trileru o mladom računovođi koji planra zajedničku budućnost s djevojkom koja nije svjesna što joj se sprema. Glavne uloge odigrali su Gérard Depardieu i Miou-Miou. Tjedan se zaključuje s Talentiranim gospodinom Ripleyem, ekranizacijom možda i najpoznatijeg djela Patricije Highsmith, u kojoj je redatelj i scenarist Anthony Minghella njezinu fascinantnu priču o zločinu bez kazne transformirao u kompleksnu studiju osamljenosti. Ovaj vizualno raskošan film drži se za jednu od najuspješnijih adaptacija djela Patricije Highsmith, a dodatnu vrijednost mu daju i odlični nastupi Judea Lawa, Gwyneth Paltrow i Matta Damona u ulozi Toma Ripleya.

Talentirani gopodin Ripley

Kultni petak: Škorpionov izlazak i Divljak

Kultni petak poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Sljedeći tjedan u sklopu programa prikazat će se dva filma inspirirana bajkerskom supkulturom, koja su najavila radikalne društvene promjen i pokrete s kraja šezdesetih. Jedan od njih je Škorpionov izlazak (1963), avangardni klasik Kennetha Angera koji se zbog načina na koji koristi muziku drži za preteču glazbenog videa, a zbog podrivačkog odnosa prema svim vrstama autoriteta jedan je od kamena temeljaca fimskog undergrounda. Među štovatelje ovoga filma ubrajaju se David Lynch, Gaspar Noé i Nicolas Winding Refn.

U paru sa Škorpionom gledat će se Divljaka (1953), film noir Lászla Benedeka u kojem Marlon Brando glumi vođu motociklističke bande koja terorizira američki provincijski gradić. Brandov buntovnički imidž obilježen zaliscima, kožnom jaknom i nakošenom kapom defnirao je i njegovu personu i čitavo desetljeće, a oba filma predstavljaju fascinantan dokument vremena, posebice međugeneracijskog jaza i vrijednosti u mijeni, čije će trzavice nekoliko godina kasnije eruptirati na američkim sveučilištima i ulicama.

Divljak

Noviteti: Slučajna raskoš i Posebni životi

Nastavlja se s prikazivanjem Slučajne raskoši prozirnog vodenog rebusa, animiranog filma Dalibora Barića koji se našao na proširenoj listi kandidata za nominacije za Oscara, a čija su fantastična priča i fascinantna vizualnost izazvale veliki interes među publikom. Neobični životi, priča Oliviera Nakachea i Érica Toledana o izazovima s kojima se suočavaju francuski socijalni radnici, i ovaj će tjedan razveseliti svojom kombinacijom drame i humora. Među ostalim novitetima pogledajte Najljepše godine, impresivnu dramu Gabrielea Muccina koja kroz priču o četiri prijatelja prati četrdeset godina talijanske povijesti. Prijateljstvom se bavi i O jednoj mladosti, dokumentarac Ivana Ramljaka o odrastanju jedne generacije tijekom devedesetih. Može se pogledati i Fotografiju Ritesha Batre, ljubavnu priču iz urbane Indije, kao i dojmljivu socijalnu dramu Otac Srdana Golubovića, s izvrsnim Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi.

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa

Matineja: Tvornica snova

Nastavlja s prikazivanje Tvornice snova, animiranog filma danskih redatelja Kima Hagena Jensena i Tonnija Zincka, o djevojčici koja odlazi u mjesto u kojem nastaju snovi ne bi li spasila svoju novu polusestru od nezgode koju je sama izazvala. Riječ je o maštovitoj kombinaciji obiteljske priče i popularne psihologije na tragu Pixarovih uspješnica kao što su Izvrnuto obrnuto (2015) i Duša (2020), koja će biti zanimljiva i mlađim i starijim gledateljima. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina

FotoPR
LifestyleKulturaTjedan u Kinoteci: Romantične i ostale opsesije

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram