Kemijske boje za ljusku jajeta rijetko daju prirodan izgled boje, a uz to obiluju i štetnim tvarima. Iz tog razloga svake godine za Uskrs raste broj onih koji se odlučuju na bojenje uskrsnih jaja prirodnim putem, bez aditiva. Iako je bojenje umjetnim bojama brže i jednostavnije, trud se onima koji se odlučuju za prirodnu opciju višestruko isplati. Tako ne trebaju strahovati od slučajnog konzumiranja ljuskice jajeta, a uz to imaju i prekrasne pisanice oko kojih su se svojski potrudili. Ako biste se i vi ove godine htjeli okušati u ovom novom-starom tipu bojenja jaja – imamo mali vodič.
View this post on Instagram
Mnoge obitelji već generacijama svakog Uskrsa prvo skupe dostatnu količinu ljuske crvenog luka, a potom na Veliku subotu biraju travke u vrtovima kako bi ukrasili i obojili jaja. Na taj način postići ćete smećkasto-crvenu boju ljuske, a uz druge vrste povrća, začine, ali i čajeve, možete dobiti još pregršt boja. Da jaja tijekom pripreme ne bi pucala, izvadite ih ranije iz hladnjaka kako bi poprimila sobnu temperaturu, potom ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Ako želite da boja bude izražajnija, ostavite ih potopljena u otopinama preko noći, ali u hladnjaku. Nakon što se jaja ohlade obavezno ih premažite uljem za sjaj.
U nastavku donosimo savjete kako postići efekt raznih boja uz pomoć isključivo prirodnih sastojaka koji su vam vjerojatno već dostupni u vašoj smočnici. Jednostavno pripremite vodu s ovim sastojcima i u njoj namačite vaša jaja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Žuta jaja – uz pomoć rukavica stavite tri žlice kurkume ili šafrana u prahu u litru vode te dodajte dvije žlice bijelog octa.
Narančasta – pet žlica slatke crvene paprike i dvije žlice bijelog octa stavite u litru vode.
Crvena – koristite konzervirane višnje i sok od višanja, a možete jaja kupati i u soku od borovnica i cikle.
Ružičasta – oko 800 grama narezane cikle stavite u vruću vodu. Iako će isprva izgledati tamnosmeđe, kada se osuše, jaja će dobiti nježnu ružičastu boju.
Plava – 600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svijetliju boju držite jaja oko pola sata u ovoj kupelji, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u hladnjaku preko noći.
Zelena – 100 grama listova špinata i smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litru soka od borovnice. Nakon što ste prokuhali i procijedili dodajte dvije žlice kurkume u prahu.
Ljubičasta – prokuhajte sušene borovnice u 250 mililitara vode. Pravilo je jednostavno – što više borovnica, to će boja biti intenzivnija.
Smeđa – dvije žlice mljevene kave pomiješajte s 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kave te dodajte dvije žlice bijelog octa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.