Torta od borovnica i sira lagana je i kremasta slastica kojoj ne možemo odoljeti!

Jednostavna, kremasta torta koja se ne peče.

Iako volimo teške, čokoladne deserte koje jedemo zimi, zapravo smo jedva dočekali da na tržnice stigne bobičasto voće i u naše deserte donese dašak proljeća. Štandovi se već šarene od jagoda i borovnica pa vam ovog puta donosimo recept za sočnu i laganu proljetnu tortu od sira, vanilije i borovnica. Ova kombinacija oduševljava okusom, a sam recept jedostavan je za pripremu te zahtijeva samo hlađenje, ali ne i paljenje pećnice.

Ako želite razveseliti ukućane, napraviti ukusnu rođendansku tortu ili pak klasični cheesecake podići na višu razinu, svakako razmislite o ovom kolaču koji osvaja i okusom i izgledom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Belén Gowland |baking recipes (@cookwithbelula)

Torta od sira i borovnica

Sastojci:

Za podlogu:

  • 400 grama spekulaas keksa
  • 150 grama omekšalog maslaca
  • 2-3 žličice marmelade od borovnica (ili neke druge marmelade po želji)

Za kremu:

  • 500 grama svježeg nemasnog sira ili ricotte
  • 1 pakiranje smjese za parfe kremu
  • 400 ml mlijeka
  • 450 grama smrznutih ili svježih borovnica
  • 5 žlica fruktoze (ili šećera u prahu)
  • 2-3 žličice vanilla beans paste (ili ekstrakta vanilije, ili 2 bourbon vanilin šećera)
  • svježe ribana korica pola limuna
  • 50 -100 grama listića badema za ukrašavanje

Postupak pripreme:

  • Kekse usitnite u multipraktiku ili ih stavite u vrećicu i na tvrdoj podlozi dobro izvaljajte valjkom za tijesto. Prebacite u plastičnu posudu, dodajte na kockice rezani maslac i 2-3 žličice marmelade od borovnica. Rukom dobro izmješajte sastojke dok ne dobijete ujednačenu masu koju utisnite u i stavite u hladnjak da se steže dok pripremate nadjev.
  • Pripremite borovnice. Ako koristite smrznute borovnice, izvadite ih sat vremena prije pripreme kolača, posipajte s 3 žlice fruktoze i pustite da se polako odmrzavaju. Svježe borovnice samo posipajte fruktozom i djelomično zgnječite vilicom da se prožmu sa sladilom.
  • Od ukupne mase borovnica odvojite 5 velikih žlica, dodajte dvije žlice mlijeka i štapnim mikserom napravite pire. Ostatak borovnica procijedite i ostavite sa strane jer će vam trebati kasnije za nadjev.
  • U većoj posudi mikserom dobro umutite svježi sir kojem ste dodali svježe ribanu koricu od pola limuna, 2 žličice paste od vanilije ili ekstrakt vanilije te 2 velike žlice fruktoze.
  • U drugoj posudi izmutite prah/smjesu za parfe kremu kojoj ste dodali 400 ml hladnog mlijeka. Mutite najvećom brzinom i čim se krema počne stezati sjedinite je s pripremljenim sirom.
  • Kad ste napravili baznu kremu od sira, polovicu kreme odvojite i dodajte joj pire od borovnica.
  • Izvadite podlogu od keksa iz hladnjaka i slažite – na podlogu stavite kremu u koju ste stavili pire od borovnica, po toj kremi posipajte ostatak borovnica koje ste stavili da se cijede i na kraju stavite završni sloj bijele kreme od sira. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći ili minimalno 4-5 sati.
  • Prije posluživanje ukrasite tortu. Površinu prošarajte vilicom i ukrasite borovnicama, svježim listićima metvice i listićima badema.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pastry Pictures (@pastry.pictures)

GastroReceptiTorta od borovnica i sira lagana je i kremasta slastica kojoj ne...

Facebook

99,687FanovaLajkaj