Mnogi danas ne mogu zamisliti dan bez da popiju barem jednu kavu. Opća ljubav prema tom aromatičnom crnom napitku dokazana je bezbroj puta, a svjedoči joj i Međunarodni dan kave – koji se obilježava upravo 1. listopada. Tim povodom smo odlučili približiti vam priču o povijesti kave, ali predstaviti i tri zanimljiva recepta za kave s twistom.
Mala povijest kave
I dok danas, 1. listopada na Svjetski dan kave mnogi kafići poslužuju besplatnu kavu svojim vjernim gostima, postavlja se pitanje kako je uopće taj kofeinski napitak nastao. Iako postoji mnogo teorija o tome, ni jedna nije u potpunosti potvrđena. No, mnogi će reći kako je kava definitivno jedan od najstarijih proizvoda na svijetu.
Naime, prema nekim teorijama kava se spominje još prije tri tisuće godina u Etiopiji. Navodno je ondašnje pleme miješalo plod kave sa životinjskom masti i od toga radilo energetske kuglice koje bi ratnici konzumirali prije odlaska u bitku.
No, ipak najraširenija je priča o etiopijskom pastiru Kaldiju, koji je prema legendi još 300 godina prije Krista, primijetio kako se njegova koza ponaša puno življe otkako je pojela, dotad njemu nepoznate, crvene bobice. Iako dotad nije vidio takav grm i te bobice, hrabri pastir Kaldiju i sam je iskušao bobice te kako kaže legenda, primijetio neobičan val energije i povrat snage. Odlučio je svoje saznanje podijeliti s drugima te je o svemu obavijestio koptske svećenike. Iako su oni na prvu odbili isprobati bobice, poslije su ipak popustili. Namočili su ih u vodi te potom pili tu vodu, a bobice pojeli i to ih održavalo budnim za vrijeme dugotrajnih molitvi.
View this post on Instagram
Što se samog imena kave tiče i podrijetlo imena je vezano uz Etiopiju. I dok neki tvrde kako je naziv izvedenica od etiopske provincije Kaffa, drugi tvrde kako je izvedenica od arapske riječi ghahweh što znači vino. Vrlo rano su ljudi otkrili kako plodovi kave mogu fermentirati baš kao i kod vina, te se upravo na taj način na početku kava i spravljala. Kada je kava stigla u Europu nazivali su je “arapskim vinom”. Najraniji čvrsti dokaz o konzumaciji kave dolazi iz sredine 15. stoljeća iz manastira u Jemenu. Nakon Etiopije, kava se proširila i na Arabiju. Središte trgovine kavom postao je grad Mocha u Jemenu, a upravo prema tom gradu se naziva danas jedna od vrlo popularnih vrsta kave – caffe mocca. U 16. stoljeću, tijekom vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog, Turska razvija običaj svakodnevnog ispijanja kave te već onda ondje otvaraju prvi kafići rezervirani za uglednike koji ondje uz kavu dogovarali sastanke.
Ubrzo je trend kavana stigao i do Venecije. Naime, mletački trgovci su počeli uvoziti kavu još 1570. godine zajedno s duhanom. A prema podacima, prvi kafić odnosno kavana u Europi je također otvorena u Veneciji i to 1645. godine. Otad se trend kavana proširio i po ostalim talijanskim gradovima, a oko 1760. godine samo je u Veneciji postojalo više od 200 kavana koja su postala omiljena mjesta okupljanja.
View this post on Instagram
No, trend ispijanja kave nije uvijek bio popularan. Bilo je onih koji su ga pokušali zabraniti. Primjerice dio vjernika tražio je od Pape da zabrani ispijanje kave jer su ga smatrali „nevjerničkim pićem“ jer dolazi iz Turske. I žene u Velikoj Britaniji 1674. godine u “Peticiji žena protiv kave“, traže zakonsku zabranu kave i to muškarcima mlađima od 60 godina. Smatrale su kako zbog „malo crne, gorke i smrdljive vode“ njihovi muževi gube vrijeme i troše previše novaca.
Ipak, kava je uspjela pobijediti sve i dan danas je jedan od mnogima najomiljenijih napitaka. Vodeće zemlje po proizvodnji kave danas su Brazil, Kolumbija, Etiopija Uganda, Indija i Indonezija.
Sada kada smo se prisjetili dugog i vijugavog puta kave do njezine današnje popularnosti, donosimo vam i tri recepta koja morate iskušati.
Espresso tonik
Sastojci:
- 1 mjerica espresso kave
- 150 ml tonika
- Led
Postupak pripreme:
Najprije pripremite espresso i ostavite ga da se ohladi. Visoku čašu napunite ledom i dodajte tonik. Hladni espresso pažljivo nalijte preko leda i tonika kako bi se dobila dva odvojena sloja. Prije ispijanja pomiješajte i uživajte u osvježavajućoj i slatkoj kombinaciji kave i tonika.
View this post on Instagram
Pumpkin Spice Latte
Sastojci:
- 1 šalica mlijeka
- 2 žlice pirea od bundeve
- 1 žlica šećera
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice vrućeg espressa
- prstohvat cimeta, prstohvat đumbira, prstohvat muškatnog oraščića, prostohvat klinčića
- šlag
Postupak pripreme:
Ogulite bundevu i nasjeckajte ju na komadiće. Budevu kuhate sve dok ne omekani, nakon čega ju ocijedite i zgnječite u pire. Pire zatim pomiješate s mlijekom, šećerom, začinima i ekstraktom vanilije i zagrijte na štednjaku ili u mikrovalnoj sve dok mlijeko ne bude vruće. Miješajte sve dok smjesa ne postane pjenasta. Vruće mlijeko zatim ulijte u kavu, na vrh stavite šlag i začinite s mješavinom začina.
View this post on Instagram
Čokoladna kava
Sastojci:
- 100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- 2 žlice šećera
- 1 korica cimeta
- 2 klinčića
- 4 žlice mljevene kave
- 200 ml slatkog vrhnja
Postupak pripreme:
U lončić za kavu ulijete 400 ml vode, dodajte zatim žličicu šećera, koricu cimeta i 2 klinčića. Kada voda zavrije, maknite ju s vatre, umiješajte mljevenu kavu i stavite na stranu. Čokoladu natrgajte i stavite u posudu iznad pare, ulijte slatko vrhnje i miješajte dok ne dobijete sjajnu i glatku smjesu. Zatim kroz sito dodajte vruću kavu i dobro izmiješajte sastojke.
View this post on Instagram