Kuglof je tradicionalni suhi desert kojeg jedemo u zimskim mjesecima, a ove godine standardnu verziju možete probati začiniti novim dodacima – poput orašastih plodova, karamele ili pak egzotičnih začina. Iako se u našim krajevima za vrijeme božićnih blagdana najčešće pripremaju kuglofi u stilu mramornih kolača, s kombinacijom bijelog i kakao tijesta, mi vam preporučamo da isprobate napraviti ovu sočnu blagdansku verziju s twistom.
Naime, najbolje je prehranu temeljiti na sezonskim namirnicama, a jedna od njih trenutno je i jabuka. Jabuke su jesensko i kasnojesensko voće, pa ih možete iskoristiti za svoj kuglof i tako mu podariti dodatan jesenski okusni kick, ali i vlažnost koja će zagarantirati da tijesto vašeg kuglofa ne bude presuho. U malo zdravijoj verziji i s puno bogatih okusa a, ovaj kuglof spreman je osvojiti zimske mjesece!
Kuglof od rogača i jabuka
Sastojci:
- 4 jaja
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g rogača
- 200 g pirovog bijelog brašna
- 200 ml kokosovog ulja
- 5 jabuka
- 1 žličica arome vanilije
- 12 g praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- 1 žličica ruma
Postupak pripreme:
Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. Posebno pomiješajte suhe sastojke (rogač, brašno, prašak, sol, cimet). Smjesi s jajima dodajte ulje, vaniliju, rum i naribane jabuke pa sjedinite. Suhe sastojke dodajte mokrima i sve dobro povežite mikserom ili pjenjačom. Kalup za kuglof namasite i pobrašnite pa izlijte smjesu i pecite cca 50 minuta na 180 stupnjeva (napravite test čačkalicom). Pustite da se malo ohladi prije vađenja iz kalupa. Pospite šećerom u prahu.
View this post on Instagram