Poznato je da su Hrvati veliki ljubitelji kruha i raznih pekarskih proizvoda, pa se tako mnogi šale kako se nigdje drugdje na svijetu ne može pronaći toliki broj pekara kao kod nas. No, iako i mi volimo buhtle s čokoladom i tradicionalne vruće slance, generalno uvijek preferiramo sami zamijesiti tijesto, prihvatiti se posla i u svojoj pećnici stvoriti mala pekarska remek-djela.
Baš zato vam danas donosimo recept za slane pivske kiflice punjene sirom i šunkom, a koje mnogi vole kupovati u dućanima i pekarnicama. Uz ovaj jednostavan recept to više neće biti potrebno, a vi ćete moći uživati u golemoj količini domaćih kiflica neodoljivo mekog tijesta i sočnog, slanog punjenja. Idealne za brzi doručak ili večernji snack dok se gleda film na TV-u, ove kiflice postat će vam omiljena “grickalica” do dizanog tijesta.
Recept pronađite u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Slane pivske kiflice
Sastojci za 24 kiflice:
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- malo svježe mljevenog papra
- 100 ml ulja
- 1 žumanjak
- 1 pakiranje suhog kvasca (+ po 1 žlica brašna i šećera)
- 250 ml svijetlog piva (sobne temperature)
Punjenje:
- 200 g šunke
- 200 g sira
- 80 g otopljenog maslaca
Premaz:
- 1 bjelanjak
- sezam
Postupak pripreme:
- U manju zdjelu dodajte kvasac i žlicu brašna i šećera, promiješajte i polako dolijte pivo. Dobro izmiješajte i ostavite da se kvasac aktivira.
- U dublju zdjelu dodajte brašno, sol i papar, kuhačom dobro promiješajte. Napravite udubinu u sredini, dodajte ulje, žumanjak i pripremljeni kvasac. Kuhačom sve povežite, a dalje mijesite rukom. Mijesite dok ne dobijete meko i glatko tijesto.
- Umiješano tijesto oblikujte u kuglu i premažite s malo ulja. Zdjelu prekrijte krpom i ostavite oko sat i pol na toplom da se tijesto digne.
- Pred kraj dizanja u manjem lončiću otopite maslac te upalite pećnicu na 200° C i ostavite da se grije.
- Naraslo tijesto podijelite na pola, pa svaku polovinu podijelite na još 4 loptice. Prve 4 loptice izvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi u krug promjera 10 – 15 cm.
- Prvi krug premažite s malo otopljenog maslaca pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako do četvrtog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.
- Tako složena tijesta pospite s malo brašna i razvaljajte u veći krug. Premažite s malo maslaca, pa prerežite prvo na 4 dijela, a zatim svaku četvrtinu još na 3 dijela. Tako od polovine tijesta imate 12 trokuta za 12 kiflica.
- Na svaki trokut dodajte šunke i sira, zarolajte u formu pužića/kiflice i složite na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku kiflicu premažite s bjelanjkom i pospite sa sezamom.
- Pecite na 200° C 10–15 minuta (s ventilacijom oko 10, samo grijač 15).
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.