Zaboravite na pekare: Pripremite ove neodoljive slane kiflice meke kao duša

Slani snack koji volimo u svako doba dana.

Poznato je da su Hrvati veliki ljubitelji kruha i raznih pekarskih proizvoda, pa se tako mnogi šale kako se nigdje drugdje na svijetu ne može pronaći toliki broj pekara kao kod nas. No, iako i mi volimo buhtle s čokoladom i tradicionalne vruće slance, generalno uvijek preferiramo sami zamijesiti tijesto, prihvatiti se posla i u svojoj pećnici stvoriti mala pekarska remek-djela.

Baš zato vam danas donosimo recept za slane pivske kiflice punjene sirom i šunkom, a koje mnogi vole kupovati u dućanima i pekarnicama. Uz ovaj jednostavan recept to više neće biti potrebno, a vi ćete moći uživati u golemoj količini domaćih kiflica neodoljivo mekog tijesta i sočnog, slanog punjenja. Idealne za brzi doručak ili večernji snack dok se gleda film na TV-u, ove kiflice postat će vam omiljena “grickalica” do dizanog tijesta.

Recept pronađite u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zemira Dedic (@zemira.dedic)

Slane pivske kiflice

Sastojci za 24 kiflice:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • malo svježe mljevenog papra
  • 100 ml ulja
  • 1 žumanjak
  • 1 pakiranje suhog kvasca (+ po 1 žlica brašna i šećera)
  • 250 ml svijetlog piva (sobne temperature)

Punjenje:

  • 200 g šunke
  • 200 g sira
  • 80 g otopljenog maslaca

Premaz:

  • 1 bjelanjak
  • sezam

Postupak pripreme:

  • U manju zdjelu dodajte kvasac i žlicu brašna i šećera, promiješajte i polako dolijte pivo. Dobro izmiješajte i ostavite da se kvasac aktivira.
  • U dublju zdjelu dodajte brašno, sol i papar, kuhačom dobro promiješajte. Napravite udubinu u sredini, dodajte ulje, žumanjak i pripremljeni kvasac. Kuhačom sve povežite, a dalje mijesite rukom. Mijesite dok ne dobijete meko i glatko tijesto.
  • Umiješano tijesto oblikujte u kuglu i premažite s malo ulja. Zdjelu prekrijte krpom i ostavite oko sat i pol na toplom da se tijesto digne.
  • Pred kraj dizanja u manjem lončiću otopite maslac te upalite pećnicu na 200° C i ostavite da se grije.
  • Naraslo tijesto podijelite na pola, pa svaku polovinu podijelite na još 4 loptice. Prve 4 loptice izvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi u krug promjera 10 – 15 cm.
  • Prvi krug premažite s malo otopljenog maslaca pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako do četvrtog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.
  • Tako složena tijesta pospite s malo brašna i razvaljajte u veći krug. Premažite s malo maslaca, pa prerežite prvo na 4 dijela, a zatim svaku četvrtinu još na 3 dijela. Tako od polovine tijesta imate 12 trokuta za 12 kiflica.
  • Na svaki trokut dodajte šunke i sira, zarolajte u formu pužića/kiflice i složite na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku kiflicu premažite s bjelanjkom i pospite sa sezamom.
  • Pecite na 200° C 10–15 minuta (s ventilacijom oko 10, samo grijač 15).

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Slatki užitak (@slatkiuzitak)

GastroReceptiZaboravite na pekare: Pripremite ove neodoljive slane kiflice meke kao duša

Tijekom menstruacije trebaš misliti samo na pokret, ne na uloške

Obavljanje bilo kakavih sportskih aktivnosti tijekom menstruacije može predstavljati izazov. Iako će bilo kakav pokret zapravo olakšati bolove i nelagodu koju neke žene osjećaju...

Trk u Maksimir – stiže četvrta dječja utrka Zdrav kao lav!

Ova posebna utrka, namijenjena djeci svih uzrasta i njihovim roditeljima, okuplja više od same rekreacije – njezini ciljevi su promicanje zdravih životnih navika kod djece i poticanje...

Facebook

100,860FanovaLajkaj