Tiramisu je samo jedan od talijanskih desertnih klasika koje obožavaju ljudi diljem svijeta. Spoj mekih, rumom i kavom namočenih piškota, lagane kreme od jaja, mascarponea i šećera te posipa od kakaa ili čokolade malo koga ostavlja ravnodušnim, a iako obožavamo taj klasik – ponekad ga samo malo poželimo promijeniti.
Dok se tako klasičan tiramisu slaže u redovima u posudi za posluživanje iz koje se potom grabi, mi vam danas predstavljamo recept za tiramisu tortu koja okusom zapravo identično odgovara originalnom receptu, no vizualno je puno dojmljivija. Naime, radi se o istoj tiramisu kremi te dodatku kakaa, ali u ovom se receptu ne koriste piškote već tri reda sočnog kavom i likerom namočenog biskvita. Ovakva torta impresivna je i okusom i izgledom, pa je savršena za posluživanje u svečanijim ili posebnijim prilikama – kada vam dolaze gosti koje želite impresionirati.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tiramisu torta s biskvitom
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 g mljevenih oraha
- 20 g kakaa u prahu
- 20 g maslaca
- 100 ml crne kave
- 50 ml amareta ili ruma
Za kremu:
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 120 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 ml vrhnja za šlag, 36 % m.m.
- 500 g mascarpone sira
Za ukrašavanje:
- 2-3 žlice kakaa u prahu za posipavanje
- 200 ml slatkog vrhnja
Postupak pripreme:
- U metalnoj zdjeli miksajte jaja, žumanjke, šećer i ekstrakt vanilije. Prebacite nad paru (zakuhajte lonac s 2 dcl vode i stavite drugu posudu na tu) i smanjite temperaturu na najnižu. Kuhajte kremu uz neprestano miksanje 12-15 minuta. Kuhanu kremu maknite s pare i ostavite 5 minuta da se ohladi. Dodajte mascarpone te miksajte još 1-2 minute dok se potpuno ne poveže s kremom. Ostavite sa strane. U drugoj zdjeli miksajte ohlađeno slatko vrhnje dok se ne formira mekani šlag. Špatulom nježno umiješajte šlag u kremu od jaja i mascarpone sira.
- Bjelanjke odvojite od žutanjaka i istucite u čvrsti snijeg. Dodajte im uz miješanje šećer i vanilin šećer. Zatim umiješajte žumanjke, orahe, kakao u prahu i rastopljeni maslac. Dobivenu smjesu stavite u kalup za torte obložen masnim papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit razrežite na tri jednaka dijela i bogato ih poškropite mješavinom kave i likera.
- Trećinu kreme odmah nanesite na prvu biskvitnu podlogu, zatim stavite drugi biskvit, premažite ga kremom, a isto učinite i s trećim dijelom. Na kraju sve dekorirajte dodatkom šlaga ili jednostavno cijelu tortu prekrijte kakao prahom. U slast!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.