Anita Matić Delić: „Kao veganki život u srcu Slavonije bio je veliki izazov“

Zajedno s Vlatkom Vorkapić, glumica Anita Matić Delić, donosi novi dugometražni film „Sveta obitelj“. Kako je Slavonija izgledala 60-ih godina prošloga stoljeća, te koji su bili običaji i norme u to vrijeme prikazala je Vlatka Vorkapić u svom novom period piece filmu.

Anita Matić Delić otkrila je kako se našla u novoj ulozi, s kojim izazovima se susretala tokom snimanja, te otkrila kako je kuhala za svoje kolege u hotelskoj sobi:

  • S nestrpljenjem svi iščekuju film Sveta obitelj gdje igrate jednu od glavnih ženskih uloga. Što je bilo najizazovnije u pripremi uloge?

Scenarij Slavice Šnur na prvo čitanje doslovno ostavio bez teksta, a naročito kompleksna uloga majke Ane. Slavica je scenarij pisala prema istinitom događaju i poznavala je lik žene koju igram u filmu te mi je vrlo jasno pojasnila i priču i likove. Bilo mi je vrlo izazovno stvarati i kreirati lik Ane s kojom me iskustveno ništa ne povezuje i čiji su me postupci i ljutili i žalostili, no morala sam naći načina da ju razumijem jer okolnosti i vrijeme u kojem je odrastala nisu joj davali mogućnosti da bude žena koja se može zauzeti za sebe usprkos tradiciji i društvenim normama koje i danas od žene zahtijevaju gotovo isto. Zahvaljujući redateljici Vlatki Vorkapić koja je nas glavne glumce vrlo iscrpno i detaljno pripremala 6 mjeseci prije samog snimanja, uspjela sam se “spojiti” s Anom i dati joj život na platnu.

  • Film se snimao relativno dugo. Imate li neku anegdotu sa snimanja?

Cijelo je snimanje filma u Slavoniji bilo izazovno jer smo tamo usred ljeta živjeli i radili svih 45 dana koliko se snimao film. Puno toga sam morala naučiti. Govoriti slavonsku ikavicu, voziti zaprežna kola sa lipicanerima, kako se hvata kokoš, pa kako ju se priprema za juhu. Jao! To mi je jedva išlo, ali stisnula sam zube i izdržala.

Meni kao veganki život u srcu Slavonije bio je veliki izazov jer kako preživjeti u Slavonskom brodu gdje mi recepcionerka hotela kaže: “Ovdje vam je prase zakon!” Ali ja sam uspjela jer sam sve svoje ponijela sa sobom: indukcijsku ploču, lonac, tavu, namirnice… i ne samo da sam sebe hranila nego ponekad i kolege koji su poželjeli pojesti nešto bez mesa. U mojoj hotelskoj sobi 308 bio je “mali restoran”. To mogu potvrditi i moji pratitelji na društvenim mrežama koje sam svakodnevno izvještavala o svom glumačkom i kulinarskom životu usred Slavonije.

  • Kada bi vas netko pitao zašto ne smije propustiti ovaj film u kinima, što biste odgovorili?

Ovaj film nemojte propustiti pogledati u kinu jer zaista izgleda impresivno na velikom platnu, a prikrivanje istine te lice i naličje jedne obitelji kroz duhovite, intrigantne ali i dirljive odnose natjerat će vas da preispitate stvarne vrijednosti života i koliko iskreno zaista živite svoj život.

CelebuzzIntervjuAnita Matić Delić: „Kao veganki život u srcu Slavonije bio je veliki...

Facebook

99,687FanovaLajkaj