Popularni čokoladni kolač “brownies” koji se inače jede topao i u kombinaciji sa sladoledom od vanilije, slastica je koju si ne možete često priuštiti ako pazite na prehranu i unos šećera u tijelo. No, da se i ovaj desert može napraviti u zdravoj verziji, dokaz je recept s tamnom čokoladom, grčkim jogurtom i zobenim pahuljicama koji smo pronašli na blogu Chelseasmessyapron.com.
Što vam je potrebno?
- 1 i pol šalica tamne čokolade
- 6 žlica otopljenog kokosovog ulja
- 1 šalica grčkog jogurta
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- pola žličice praška za pecivo
- pola šalice kokosovog šećera
- 3/4 šalice zobenog brašna (ili mljevenih zobenih pahuljica)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite pleh (otprilike 20 x 20) folijom i premažite kokosovim uljem.
2. Jednu šalicu kosane tamne čokolade stavite u zdjelu, zagrijte kokosovo ulje i u tekućem stanju stavite 6 žlica u čokoladu, miješajte dok se čokolada ne rastopi.
3. Nadodajte grčki jogurt u smjesu te potom ekstrakt vanilije, prašak za pecivo i kokosov šećer.
4. U blenderu smiksajte zobene pahuljice, spremne su kad nalikuju na brašno (tek nakon blendanja izmjerite potrebnu količinu, tj. 3/4 šalice). Brašno umiješajte u smjesu i potom stavite ostatak od pola šalice čokolade. Sve promiješajte.
5. Rasporedite smjesu u pleh, pecite od 28-32 minute ili kada vilica izađe iz smjese čista (obavezno pazite da ne prepečete kolač, bolje da je lagano “sirov” jer će tako biti sočniji). Kolač u hladnjaku možete čuvati do tri dana, a jednako je ukusan hladan i topao!
Ako vam nedostaje verzija sa sladoledom, poslužite se grčkim jogurtom koji ćete obogatiti s par kapi ektrakta vanilije i poslužite ga uz topli brownie.
Pogledajte i video verziju recepta za jasnije upute: