Iako za sve juhe ponekad kažemo kao da su hrana koja liječi i održava nas zdravima, juha od rajčice ili paradajz juha ima posebno mjesto. Ona je kraljica među juhama, a samo nekoliko koraka dijeli vas od pripreme do gotovog proizvoda u kojemu ćete iznimno uživati. S obzirom da je došlo do laganog zahlađenja te kiše, pravo je vrijeme da se počastite ukusnim, toplim zalogajem koji će vam uljepšati bilo koji tmuran dan. Stoga, nemojte previše čekati već se bacite na pripremu ove brze, a iznimno zdrave i ukusne juhe koja krijepi i duh i tijelo.
Domaća juha od rajčice
Sastojci:
- 2 žlice ulja ili maslaca
- 3 žlice bijelog brašna
- 1 manja glavica luka
- po želji 400 mL vode ili temeljca (goveđeg ili povrtnog)
- 600 mL pasirane rajčice
- 2 žličice šećera
- Sol
- papar po ukusu
- 15 g sitno nasjeckanog lista celera
- domaći rezanci, riža ili tjestenina
- začinsko bilje – bosiljak, ružmarin…
Postupak pripreme:
Ulje ili maslac stavite u lonac za kuhanje i na srednje jaku vatru. Dodajte brašno i napravite zapršku. Po želji dodajte luk i malo ga popržite. Dodajte pasiranu rajčicu, dobro promiješajte i zatim ulijte vodu ili temeljac. Dodajte sol i papar po želji te šećer, pogotovo ako je riječ o kiselkastoj pasiranoj rajčici. Nakon par minuta dodajte i začinsko bilje. Pričekajte da juha zavrije. Kuhajte oko 8 do 10 minuta. Prije posluživanja juhu procijedite te je poslužite uz prethodno skuhanu rižu, domaće rezance ili tjesteninu. Na vrh dodajte listiće celera.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.