Iako u božićno doba uvijek volimo posegnuti za tradicionalnim blagdanskim kolačima poput kuglofa, torti od naranče i čokoladnih linzer keksića, nekad je dobro svoj stol obogatiti i nekim novim jelom. Danas vam tako predstavljamo zdravu štrucu od čokolade i batata, a koja ne sadrži ni mlijeko ni gluten. Iznimno sočna, punog okusa i kremaste teksture, ova je štruca jednostavan zimski kolač koji je gotov u malo vremena.
Zdrava čokoladna štruca
Sastojci:
- 100 grama tamne čokolade
- 150 grama mliječne čokolade
- 25 grama kokosovog ulja
- 3 jaja
- 40 grama šećera kokosovog cvijeta
- 250 grama pirea pečenog batata
- 55 grama mljevenih badema
- 110 grama heljdinog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 grama mljevenog kardamona
- 2 grama cejlonskog cimeta
- korica naranče
- tostirani lješnjaci
Postupak pripreme:
View this post on Instagram
Otopite obje čokolade zajendo s uljem. Izmiksajte šećer, pire od batata i jaja te im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite, a u posebnu posudu usipajte heljdino brašno, začine, prašak za pecivo i mljevene bademe. Zatim sve promiješajte i dodajte u smjesu s jajima. Istresite u pek papirom obložen kalup za pečenje te poravnajte špatulom. Stavite peći na 180 stupnjeva na oko 40-50 minuta. Kada je kolač gotov dodatno po njemu naribajte malo korice od nešpricane naranče te možete usitniti tostirane lješnjake i kolač posipati njima. Poslužite dobro ohlađeno.