Cvjetovi magnolije iznimno su romantični, no znate li da ih se može i jesti? Evo kako ih pripremiti

Magnolija je cvijet bezvremenske ljepote, očaravajućeg mirisa i duboke simbolike, a odlična je vijest da ju ne morate gledati samo u vrtovima već je možete poslužiti i na svom tanjuru!

Vjeruje se da je magnolija prvi zemaljski cvijet. S obzirom na to da je riječ o prapovijesnoj biljci koja na našoj planeti cvjeta već više od 95 milijuna godina, u ta pradavna vremena, prije no što su Zemljom zujale pčele, ovu ljepoticu oprašivali su opnokrilci, kukci puno grublji od pčelica, zbog čega su i latice magnolije presvučene voskom i tako zaštićene. Privlačio ih je opojni miris ovog cvijeta.

Danas se vosak magnolije koristi u proizvodnji šampona za kosu i preparata za kožu. Biljka je jestiva i ljekovita pa se diljem svijeta koristi u te svrhe. Postoji preko 200 različitih vrsta magnolija, a potječu iz Azije i Sjeverne Amerike. Magnolije su grmolike biljke koje mogu narasti u drvo visine oko pet metara. Imaju kožnate, prekrasne listove i goleme cvjetove (koji svojom veličinom i oblikom zaista izgledaju prapovijesno). Cvjetovi dolaze u različitim bojama – od bijele i žute do ružičaste i ljubičaste.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Charline (@charlinebtl)

Kako je ovih dana Instagram prepun prekrasnih fotografija rascvjetanih magnolija, a i Zagreb je trenutno ukrašen njihovim raskošnim cvijećem, odlučili smo se približiti vam neke korisne informacije o ovoj divnoj biljci, kao i predstaviti vam recept za jestive magnolijine listove!

Za početak je tako bitno reći da je u Lijepoj Našoj najrasprostranjenija vrsta magnolije Soulangeova magnolija, upravo ona koja cvjeta na zagrebačkom Tomislavcu. Dobra je vijest da je magnolija laka za uzgoj i otporna na hladnoću pa je nije teško uzgojiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Renate de Hair (@renatedehair)

Magnlija je šumska vrsta i najbolje joj odgovara blago kiselo tlo. Kada sadite magnoliju, vodite računa o tome da oko nje ostavite dosta prostora kako bi se mogla razviti u bogatu krošnju. Sadite je početkom proljeća, u travnju, no imajte na umu da je riječ o drvetu koje sporo raste i da će trebati strpljenja dok ne ugledate njezine prve cvjetove.

Što se simbolike ovog cvijeta tiče, u Kini magnolije simboliziraju vjernost i snagu, a prema feng shuiju stablo magnolija u dvorištu znači mir i blagostanje za ukućane. Postoji i vjerovanje koje kaže da ukoliko magnolija prerano procvjeta, njezin vlasnik je zbog nečega jako nestrpljiv ili nervozan. Također, magnoliju navodno poklanjaju muškarci koji nemaju ozbiljne namjere i nevjerni su, ali žele zavesti ženu. Zanimljiva značenja, zar ne?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karen Busby (@buzzbee66)

No još zanimljivije u vezi magnolija je i to da se latice tog cvijeta mogu jesti i sirove i obrađene, a mi vam u nastavku donosimo recept za jednu takvu cvjetnu poslasticu.

Recept za jestive cvjetove magnolije

Kao što smo već rekli, listovi magnolije sigurni su za konzumaciju te mogu biti odličan i ukusan dodatak jelu ili koktelu. Može ih se jesti na salatu ili sirove, a jedan od najpopularnijih načina za njihovu pripremu je i kiseljenje! Tako magnolije dobivaju blagu đumbirastu notu te se sjajno slažu sa sushijem ili pak s voćnim salatama.

Sastojci:

  • 100 grama magnolijih latica
  • 150 ml octa
  • 50 grama šećera
  • 1 žlica soli

Postupak pripreme:

Isperite latice cvijeća te ih sve lijepo poslažite u jednu čistu staklenku. Na blagoj vatri zagrijte ocat, šećer i sol dok se sve ne pomiješa i ne dobijete vruću smjesu glatke teksture. Prelijte latice magnolije s tekućinom od octa i zatvorite staklenku. Nekoliko dana ostavite latice da stoje u frižideru i nakon toga ih poslužite. Za dodatna objašnjenja, pogledajte video u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rada | sustainable living🌿 (@ecowithrada)

GastroMale tajneCvjetovi magnolije iznimno su romantični, no znate li da ih se može...

Prvi smo kušali ponudu ovogodišnjeg Fuliranja!

Bit će to, najvaljuju organizatori iz kreativne agnecije Kokoš ili Jaje,  najangažiranije, najkreativnije i najrazigranije Fuliranje u njegovih 13 godina. U spoju tradicije i...

Facebook

100,860FanovaLajkaj