Bitanci nisu poznati po dobroj hrani, ali ova uskrsna torta je BOMBA!

Spremite si ovaj recept - trebat će vam.

Tradicionalno za Uskrs radimo pince i kolače od mrkve, ali ove godine se odmičemo od hrvatske tradicije i prigrljujemo onu britansku. Naime, Simnel torta nam je jedan dan iskočila na Instagramu među preporukama za uskrsne deserte i zaljubili smo se u prvi pogled. Čim pročitate recept vidjet ćete da ona potpuno opovrgava stereotipe o lošoj britanskoj kuhinji.

Naime, Simnel torta je tradicionalni britanski uskrsni kolač bogat suhim voćem i marcipanom, s poviješću koja seže stoljećima unatrag. Njezina prepoznatljiva dekoracija uključuje jedanaest kuglica od marcipana koje simboliziraju vjerne apostole, izostavljajući Judu. Naziv ‘simnel’ potječe od latinske riječi simila, što znači fina pšenična brašna, ukazujući na visokokvalitetne sastojke korištene u pripremi. Prvi zapisi o ovom kruhu datiraju iz 11. stoljeća, kada je bio osnovna namirnica u Britaniji. Tijekom vremena, ovaj kruh evoluirao je u bogatiji kolač povezan s proslavom Majčinog dana i Uskrsa.

Jedna od legendi povezanih s tortom govori o djevojci imenom Nell i njezinom ocu Simonu. Nell je željela ispeći kolač za Majčin dan, dok je Simon predlagao puding. Kompromisom su stvorili desert koji je kombinirao oba elementa, nazvan ‘Sim-Nell’ torta. Evo i recepta.

Simnel torta

Sastojci:

  • 100 g kandiranih trešanja
  • 500 g miješanog suhog voća
  • 175 g omekšalog neslanog maslaca
  • 175 g šećera u prahu
  • Naribana korica 1 neprskanog limuna
  • 225 g glatkog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1⁄2 čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1⁄4 čajne žličice mljevenog đumbira
  • 25 g mljevenih badema
  • 3 velika jaja
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 kg žutog marcipana za ukrašavanje
  • Šećer u prahu za valjanje
  • 1 žlica otopljenog džema od marelice
  • 1 bjelanjak (opcionalno)

Postupak pripreme:

  • Zagrijte pećnicu na 150 °C. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
    Isperite kandirane trešnje, osušite ih i prepolovite. Pomiješajte ih s ostalim suhim voćem.
    U velikoj zdjeli izmiksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte naribanu koricu limuna.
  • Prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Dodajte mljevene bademe. Postupno dodajte jaja, naizmjenično s mješavinom brašna, miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte mlijeko. Dodajte pripremljeno suho voće i dobro promiješajte.
  • Polovicu smjese ulijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Razvaljajte trećinu marcipana na veličinu kalupa i stavite ga preko smjese u kalupu. Prelijte preostalu smjesu preko marcipana i poravnajte površinu.
  • Pecite 1 sat i 45 minuta do 2 sata, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite tortu u kalupu 10 minuta, zatim je izvadite i potpuno ohladite na rešetki.
  • Premažite vrh torte otopljenim džemom od marelice. Razvaljajte polovicu preostalog marcipana i stavite ga na vrh torte. Od preostalog marcipana oblikujte 11 kuglica i rasporedite ih po rubu torte.
  • Po želji, premažite marcipan bjelanjkom i lagano zapecite pod grilom dok ne poprimi zlatnu boju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fortnum & Mason (@fortnums)

GastroReceptiBitanci nisu poznati po dobroj hrani, ali ova uskrsna torta je BOMBA!

2025. je IMAX® godina!

Prije 14 godina, točnije 14. travnja 2011. godine otvoren je CineStar Arena Zagreb, multipleks s najviše premium formata u Hrvatskoj - 4DX, Gold Class i IMAX®, a upravo...

Facebook

100,860FanovaLajkaj