Lažni cheesecake od tikve bit će pun pogodak za vaš blagdanski stol

Bez glutena i mliječnih proizvoda!

Food blogerica Gladuša s nama će dijeliti ukusne i zdrave recepte koji će oduševiti sve kojima je zdrava hrana svakodnevnica, ali i sve one koji tek upuštaju u kuhinjske avanture. Gladušu pratite na blogu, Instagramu i Facebooku.

Dogodi li vam se ponekad da se toliko zanesete razmišljajući o nekim novim receptima, da tokom noći sanjate sastojke i metode koje biste mogli iskoristiti? Molim vas odgovorite potvrdno, jer je baš ovaj kolač nastao u mojim kreativnim snovima :).

Kupila sam dvije tikve i danima gledala u njih razmišljajući što bih, malo drugačije, mogla napraviti s njima. Budući da sam već stotinu puta od njih pravila razne juhe i pekla ih u pećnici u svim kombinacijama, zaključila sam da bi bilo vrijeme uklopiti ih u neka slatka jela.

Puno sam puta pogriješila pokušavajući od nekih klasičnih deserata napraviti “zdraviju” verziju; ponekad je to jednostavno nemoguće. U par navrata sam pravila čizkejk s posnim sirom i mogu samo reći – NE PONOVILO SE. Žao mi je što su naši gosti ponekad morali svašta probati dok se još nisam uspjela pomiriti s činjenicom da neke stvari jednostavno ne idu. Ali stalno sam mozgala kako bi zadovoljila svoju potrebu da nešto “svoje” nazovem cheesecakeom.

Pišem vam svoj tijek misli: trebalo bi mi nešto biskvitno kao baza i nešto kompaktno kremasto za glavni dio kolača. I onda sam se dosjetila kako bi mogla iskoristiti svoju slatku tikvu. Napravit ću kolač od tikve koji ću nazvati Lažnim cheescakeom. ? Ne bih to bila ja da nisam navalila da kolač bude i bezglutenski. Htjela sam se uhvatiti u koštac kombinirajući bezglutenska brašna za bazu, ali kako moji zadnji eksprimenti nisu uspjeli, zaustavila sam se na vrijeme. Kad usavršim tehniku, bit ću najsretnija da je podijelim s vama.

Stoga sam ovaj put odlučila iskoristiti bezglutenske kekse i napraviti hrskavu podlogu za kremasto-želatinozni sloj od kokosovog mlijeka i tikve. Pun pogodak! Kolač je ubrzo prošetao na rođendansku zabavu i ne moram vam niti govoriti da su iza njega ostale samo male mrvice.

Sastojci:

Baza:

  • 200g gluten-free keksa
  • 50g kokosovog ulja
  • 1 jaje

Krema:

  • 400ml kokosovog mlijeka iz limenke
  • 200ml vode
  • 300g pirea od tikve (muškatne ili bilo koje druge)
  • 1 zličica agar-agar-a
  • 100g javorovog sirupa
  • Začin za pitu od bundeve “Pumpkin spice”
  • Prstohvat soli

Pumpkin spice:

  • 2 žlice cimeta
  • pola žličice đumbira u prahu
  • malo klinčića
  • na vrh noža muškatnog oraščića

Postupak:

Tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki te je skuhajte zajedno s korom na pari. Kad je omekšala, žlicom je odvojite od kore i zgnječite u pire.

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva (uz ventilaciju). U blenderu smrvite kekse, otopite kokosovo ulje i dodajte ga keksima. Jaje smiksajte i dodajte u smjesu s keksima. Izmješajte i stavite u kalup, te prstima utisnite u podlogu. Pecite u pećnici 10 min dok se ne posuši. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi prije nego stavite kremu.

Zagrijte kokosovo mlijeko i vodu te dodajte žličicu agara uz konstantno miješanje. Potom dodajte kašu od tikve i začine te prstohvat soli. Pri kraju dodajte i javorov sirup. Kuhajte uz miješanje 7-8 min. Kroz sito procijedite na pečeni biskvit kako ne bi ostale grudice. (Nemojte se prepasti jer je u tekućem obliku.) Pustite da se ohladi i spremite u hladnjak preko noći; kolaču treba barem 5-6h da se stisne.

Možete ga servirati s namazom od svježeg kremastog sira, javorovog sirupa i malo arome vanilije.

(Kalup je promjera 20cm)

GastroReceptiLažni cheesecake od tikve bit će pun pogodak za vaš blagdanski stol

Jeste li znali? Pulska Arena postaje bajkovito klizalište!

Ove godine Hrvatska će se moći pohvaliti najbajkovitijim adventskim klizalištem svijeta! Naime, u središtu pulske Arene ovog Adventa zasjat će klizalište za male i...

Facebook

99,687FanovaLajkaj