Ako bismo morali birati samo jedan kolač koji bismo jeli do kraja života, to bi vjerojatno bio kremasti, sočni cheesecake. Osvježavajući kolači od sira omiljena su slastica tijekom cijele godine, a dok ih zimi kombiniramo s okusima medenjaka i karamele, ljeti ih pak više volimo poslužiti uz svježe voće. S obzirom da su s dolaskom lipnja na naše tržnice došle i prve sočne, rumene trešnje, odlučili smo vam predstaviti i recept za cheesecake s trešnjama koji se ne peče, brzo je gotov, a okusom oduševljava.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Cheesecake s trešnjama
Sastojci:
Za koru:
- 300 g mljevenih keksa
- 150 g maslaca
- 50 ml mlijeka
Za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 250 g mascarpone sira
- 1 puding od vanilije
- 2 vrećice želatine
- 150 g šećera
- 300 g trešanja
Glazura:
- 200 ml soka od trešanja
- 1 žlica gustina
Postupak pripreme:
- Za početak, skuhajte puding prema uputama na vrećici i zatim ga ostavite da se ohladi. Dok se puding hladi, sameljite kekse u blenderu i dodajte im otopljeni maslac i mlijeko, sve fino sjedinite i utisnite u kalup promjera 20 centimetara. Kalup prije toga ili obložite pek papirom ili dobro namastite.
- Umutite slatko vrhnje, a zatim od te smjese izdvojite jednu šalicu i u nju dodajte želatinu, izmiješajte i ponovno vratite u većinu smjese. Posebno umutite sir i šećer, sjedinite i na kraju kremi dodajte puding te slatko vrhnje. Sve dobro promiješajte da krema bude ujednačena, a zatim očišćene trešnje bez koštica, prerezane na pola, ubacite u kremu i sve pomiješajte da se pravilno rasporede. Izlijte kremu preko podloge od keksa. Staviti kolač u frižider.
- Pomiješajte sok i gustin i malo razmutite sa štapnim mikserom kako bi se gustin lijepo rastopio i ne bi bilo mrvica. Prokuhajte smjesu u manjoj posudi na srednjoj temperaturi dok ne dobijete gušću, kremastu smjesu. Prelijte glazuru preko kolača. Ostavite desert da se u frižideru stegne preko noći.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.