Čokoladna torta od naranče i cimeta: Zimski klasik koji će obožavati svi ljubitelji Božića

Sočna, zasitna i iznimno raskošna. Savršena opcija za blagdanski stol.

Postoje određene kombinacije okusa koje baš uvijek iznova i iznova osvoje naše nepce, a jedna od njih definitivno je i ona čokolade, cimeta i naranče. Taj bombastični gastro spoj karakterističan je za zimske slastice, a ovog puta vam donosimo recept za pravu zimsku, blagdansku tortu koja objedinjuje sve te tri komponentne. Uz dodatak kriški naranče ili pak premaza od meringe ova će se torta pretvoriti iz standardnog deserta u najraskošniju božićnu tortu koju ste ikada kušali. Dajte joj šansu.

Za biskvit:

  • 239 g otopljenog maslaca
  • 290 g smeđeg šećera
  • 6 jaja
  • 15 g cimeta
  • 25 g praška za pecivo
  • 6 g soli
  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g kakao praha
  • 300 g nasjeckane tamne čokolade
  • džem od gorke naranče za premazivanje kora
  • 480 g pirea od naranče

Za pire od naranče:

  • 3 naranče (po mogućnosti domaće neprskane)

Za meringu (po želji):

  • 150 g bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 100 ml vode

Postupak pripreme: 

  • Naranče narezane na krupne komade staviti kuhati u malo vode. Kad su skuhane, izraditi štapnim mikserom u pire. Ostaviti sa strane.
  • Maslac otopiti te pomiješati sa šećerom, narančom i jajima. Sve suhe sastojke pomiješati i prosijati pa spojiti sa šećerom, narančom i jajima. Na kraju umiješati komadiće sjeckane čokolade. Izliti u kalup promjera od oko 20 cm. Peći 25 minuta na 165 Celzijevih stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, pa provjerite biskvit tijekom pečenja.
  • Gotov biskvit ostavite da se ohladi do kraja, pa ga prepolovite po širini ili izrežite na tri sloja (kore) i premažite džemom od gorkih naranči.
  • Za meringu, bjelanjke istucite, ali pazite da ih ne premiksate. Šećer s vodom kuhajte do 116 Celzijevih stupnjeva. Kad dođe do te temperature, dodajte ga u bjelanjke i tucite mikserom na najjačoj brzini dok ne dobijete sjajnu, kremastu meringu. Gotovom meringom obložite tortu. Ako imate brener, možete ju zapaliti ili staviti u pećnicu na dvije minute na 180 stupnjeva samo da dobije malo boje.
  • Ako ne želite meringu, tortu ukrasite naribanom koricom naranče i kriškama naranče umoočenima u topljenu čokoladu. Sve ostavite u frižideru da se stisne i ohladi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tamsin | Cupful of Kale (@cupfulofkale)

GastroReceptiČokoladna torta od naranče i cimeta: Zimski klasik koji će obožavati svi...

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj