Ako su vam standardne ideje za doručak već dosadile, imamo sjajnu ideju kako da od samog jutra počnete gastronomski itekako uživati – i startate dan na najbolji mogući način. Naime, iz prijestolnice vrhunske kuhinje, Francuske, dolaze nam i dvije verzije sočnih sendviča, a koji su odlična opcija za brz, zasitan i prije svega iznimno ukusan doručak.
Radi se o sendvičima naziva croque monsieur i croque madame, a koji su u Francuskoj iznimno popularni. Croque monsieur se prvi puta pojavio u pariškim kafićima početkom 1900-ih. Jednostavno prevedeno, croque monsieur znači “hrskavi gospodin”, a croque madame znači “hrskava gospođa”.
Opisivanje croque monsieura kao francuskog sendviča sa šunkom i sirom zvuči prejednostavno. Klasični recept za croque monsieur sadrži kremasti bešamel umak, šunku, maslac i tostirani rustikalni kruh, senf i sir Emmentaler ili Gruyère. U pripremi croque madame sendviča, na vrh se dodaje prženo jaje za koje se smatralo da podsjeća na ženski šešir, pa otuda i ime.
Ako još dakle niste imali priliku isprobati ove sendviče, a treba vam i ideja za današnji doručak, budite bez brige – mi vam odnosimo recepte i za croque monsieur i za croque madame pa izaberite sami koji želite vidjeti na svom stolu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Croque monsieur
Sastojci (baza oba sendviča):
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica brašna
- 180 ml mlijeka
- sol i papar
- prstohvat bijelog papra ili muškatnog oraščića
- 4 kriške kruha
- 4 kriške šunke
- 1 šalica ribanog sira
- 1 žličica nasjeckanog peršina
Croque madame (dodaci)
- 1 žlica maslaca
- 1 jaje
- svježe mljeveni papar
Poslužite sendviče uz:
- Dijon senf
Za preljev za sendviče:
- 1 žlica (15 ml) senfa
- 2 žlice (30 ml) bijelog balzamičnog octa
- 3-4 žlice (45-60 ml) ulja sjemenki grožđa
- 1 žlica (15 ml) ljutike, mljevene
- Sol i papar po ukusu
Postupak pripreme (oba sendviča):
- Pripremite bešamel umak. Otopite maslac u velikoj tavi, dodajte brašno i pjenjačom ga sjedinite s maslacem, pa polako dodajte mlijeko dok smjesa ne postane glatka. Dodajte sol i papar. Nakon što se zgusne ostavite sve sa strane da se malo ohladi.
- Prepecite kruh s obje strane. Na svaku stranu kruha dodajte žlicu ili dvije bešamel umaka. Zatim dodajte dvije kriške šunke. Preklopite sendvič drugom kriškom kruha i prebacite ga na papir za pečenje. Na vrh stavite malo naribanog sira te preostali bešamel umak.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite dok se sir ne otopi i postane zlatno smeđe boje.
- Za croque madame ponovite sve isto, ali na kraju dodatno otopite maslac u maloj tavi koja se ne lijepi. Dodajte jaje i pržite ga dok bjelanjak ne postane neproziran i hrskav, otprilike minutu do dvije. Stavite jaje na vrh sendviča.
- Za izradu preljeva izmiješajte senf i ocat u maloj zdjelici. Zatim polako dodajte ulje. Posolite, popaprite i dodajte ljutiku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.