Croque monsieur ili croque madame – neodoljivi francuski sendviči koji će popraviti svako jutro!

Vi odaberite koji vam se recept više sviđa - mi vam donosimo oba dva.

Ako su vam standardne ideje za doručak već dosadile, imamo sjajnu ideju kako da od samog jutra počnete gastronomski itekako uživati – i startate dan na najbolji mogući način. Naime, iz prijestolnice vrhunske kuhinje, Francuske, dolaze nam i dvije verzije sočnih sendviča, a koji su odlična opcija za brz, zasitan i prije svega iznimno ukusan doručak.

Radi se o sendvičima naziva croque monsieur i croque madame, a koji su u Francuskoj iznimno popularni. Croque monsieur se prvi puta pojavio u pariškim kafićima početkom 1900-ih. Jednostavno prevedeno, croque monsieur znači “hrskavi gospodin”, a croque madame znači “hrskava gospođa”.

Opisivanje croque monsieura kao francuskog sendviča sa šunkom i sirom zvuči prejednostavno. Klasični recept za croque monsieur sadrži kremasti bešamel umak, šunku, maslac i tostirani rustikalni kruh, senf i sir Emmentaler ili Gruyère. U pripremi croque madame sendviča, na vrh se dodaje prženo jaje za koje se smatralo da podsjeća na ženski šešir, pa otuda i ime.

Ako još dakle niste imali priliku isprobati ove sendviče, a treba vam i ideja za današnji doručak, budite bez brige – mi vam odnosimo recepte i za croque monsieur i za croque madame pa izaberite sami koji želite vidjeti na svom stolu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Una Famiglia in Cucina (@una_famiglia_in_cucina)

Croque monsieur

Sastojci (baza oba sendviča):

  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 180 ml  mlijeka
  • sol i papar
  • prstohvat bijelog papra ili muškatnog oraščića
  • 4 kriške kruha
  • 4 kriške šunke
  • 1 šalica ribanog sira
  • 1 žličica nasjeckanog peršina

Croque madame (dodaci)

  • 1 žlica maslaca
  • 1 jaje
  • svježe mljeveni papar

Poslužite sendviče uz:

  • Dijon senf

Za preljev za sendviče:

  • 1 žlica (15 ml) senfa
  • 2 žlice (30 ml) bijelog balzamičnog octa
  • 3-4 žlice (45-60 ml) ulja sjemenki grožđa
  • 1 žlica (15 ml) ljutike, mljevene
  • Sol i papar po ukusu

Postupak pripreme (oba sendviča):

  • Pripremite bešamel umak. Otopite maslac u velikoj tavi, dodajte brašno i pjenjačom ga sjedinite s maslacem, pa polako dodajte mlijeko dok smjesa ne postane glatka. Dodajte sol i papar. Nakon što se zgusne ostavite sve sa strane da se malo ohladi.
  • Prepecite kruh s obje strane. Na svaku stranu kruha dodajte žlicu ili dvije bešamel umaka. Zatim dodajte dvije kriške šunke. Preklopite sendvič drugom kriškom kruha i prebacite ga na papir za pečenje. Na vrh stavite malo naribanog sira te preostali bešamel umak.
  • Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite dok se sir ne otopi i postane zlatno smeđe boje.
  • Za croque madame ponovite sve isto, ali na kraju dodatno otopite maslac u maloj tavi koja se ne lijepi. Dodajte jaje i pržite ga dok bjelanjak ne postane neproziran i hrskav,  otprilike minutu do dvije. Stavite jaje na vrh sendviča.
  • Za izradu preljeva izmiješajte senf i ocat u maloj zdjelici. Zatim polako dodajte ulje. Posolite, popaprite i dodajte ljutiku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Haley (@buffalofooood)

GastroReceptiCroque monsieur ili croque madame - neodoljivi francuski sendviči koji će popraviti...

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj