Germknedla je desert od dizanog tijesta koji dolazi iz Austrije, a popularan je tijekom zimskog perioda u mnogim zemljama ovog dijela Europe. Ova slastica tradicionalno je punjena pekmezom te kuhana na pari, s nemali broj puta vidjeli smo i kušali razna druga punjenja! Ovaj put oduševila nas je ideja Germknedle u verziji s pistacijama, odnosno sa slatkim namazom od pistacija koji obožavamo u svim varijantama. Recept smo pronašli na Instagramu @vedranovakuhinja food bloggera Vedrana Maričića koji je jednostavno ustanovio: “Ovo su najbolje germknedle koje sam u životu probao”, a mi mu vjerujemo!
Vedran je s nama velikodušno podijelio recept i jedva se čekamo iskušati u pripremi, a ako planirati učiniti isto – svi detalji čekaju vas u nastavku:
Sastojci
Za tijesto (količina je za 4 velike germknedle)
- 300 g glatkog brašna
- 5 g suhog kvasca
- 30 g šećera
- dobar prstohvat soli
- 1 žlica paste vanilije
- ribana korica jednog limuna
- 150 ml mlakog mlijeka
- 30 g otopljenog maslaca
- 1 jaje
+pistachio spread, Lindor pistachio praline i umak od vanilije
View this post on Instagram
Postupak
“Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Neka vam svi sastojci budu sobne temperature i najbolje bi bilo da tijesto mijesite u kuhinjskom robotu ili s mikserom koristeći spiralne nastavke (jer je tijesto blago ljepljivo dok se dobro ne umijesi). Tijesto prebacite u posudu koju ste premazali uljem pa ga pustite da se digne 1h.
Nakon što se tijesto diglo, blago ga premijesite pa podijelite na 4 jednaka dijela. Oblikujte kuglice pa svaku kuglicu rastanjite i punite pistachio spreadom i Lindor pralinom. Dobro zatvorite tijesto u kuglicu kako ništa ne bi iscurilo van.
Formirane germknedle kuhamo na pari (ja imam Zepter zdjelu za kuhanje na pari, ali ako nemate možete postići isti efekt s pomoću običnog metalnog cjedila za tjesteninu iznad zdjele u kojoj vam ključa voda). Knedle se kuhaju poklopljene 20 minuta.
Knedle sam servirao uz umak od vanilije (koristio sam kupovni).”