Vjerojatno znate za kruh od banane, poznatiji kao banana bread, no jeste li čuli da se na iznimno sličan način može napraviti i kruh od kivija? Ovaj jednostavni, a jako ukusni i sočni desert savršena je slastica za hladne dana, kada ponekad poželite pojesti nešto slatko dok ispijate svoj omiljeni čaj.
S obzirom na to da je vani vrijeme kao da smo u veljači, a ne na kraju travnja, učinilo nam se kao dobra ideja predstaviti vam ovaj brzinski, jednostavni recept koji kod nas nije još toliko razvikan. Zapravo se radi o veganskoj poslastici koja nastaje usitnjavanjem kivija u blenderu i miješanju sa suhim sastojcima. Jednostavnije ne može.
Poželite li kolaču pri serviranju dodati još neki dodatan touch, nasjeckani komadići kivija, korica nešpricane limete te veganski šlag su odlična kombinacija. Jednostavno, brzo i jako fino za početak tjedna.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Veganski slatki kruh od kivija
Sastojci:
- 4 do 5 kivija
- 50 g čvrstog tofua
- 100 g šećera demerara ili kokosovog cvijeta
- 125 g sojinog jogurta
- 300 g pšeničnog glatkog ili bijelog pirovog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 100 ml sojinog mlijeka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1 limeta (sok i naribana korica)
- prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Prosijati prašak za pecivo s brašnom te dodati prstohvat soli i naribanu koricu limete.
- U blenderu ili štapnim mikserom usitniti kivije i tofu pomiješane sa sojinim jogurtom i mlijekom, maslinovim uljem, šećerom, ocijeđenim sokom limete i ekstraktom ili pastom vanilije.
- Pomiješati suhe i mokre sastojke te uliti u prethodno nauljen i pobrašnjen ili papirom za pečenje obložen kalup. Po volji na vrh kolača utisnuti narezane kriškice kivija.
- Peći na 180°C od 30 do 45 minuta, ovisno o pećnici s time da čim površina dobije lijepu boju prekriti lagano aluminijskom folijom i peći do kraja. Provjeriti je li pečeno ubadanjem drvenog štapića.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.