Martinje: Nazdravite uz ovaj recept za kuhano vino

Najfiniji mirisi i okusi alkohola, začina i voća stopljeni u jedno.

Martinje iliti blagdan svetog Martina obilježava se 11. studenog, a poznat je i kao ‘blagdan vina’, odnosno dan kada se diljem sjeverne Hrvatske tradicionalno ‘krste vino i vinogradi’. Diljem kontinentalne Hrvatske tako se na taj dan slavi vino i dobra rodna godina, a i mi smo ove godine odlučili obilježiti Martinje kuhanjem finog, mirisnog kuhanog vina.

Kuhano vino u kojem se isprepliću okusi naranče, klinčića, cimeta i šećera prava je esencija zimskog ugođaja, a što više možete poželjeti za ponedjeljak od uživanja u cozy šalici toplog vina koje popravlja svaki dan?

Priprema je vrlo jednostavna, a recept vam donosimo u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MYHEARTMELTS (@lisasmyheartmelts)

Domaće kuhano vino

Sastojci:

  • 1 boca polusuhog crnog ili suhog bijelog vina
  • 2 dcl vode
  • 60 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • malo klinčića
  • zvjezdani anis
  • malo kardamoma
  • pola mahune vanilije
  • 2 narezane naranče

Postupak pripreme:

  • Sve sastojke stavite u jedan veći lonac i sve skupa zakuhajte. Kada tekućina zavrije, smanjite vatru i kuhajte polagano, dok se šećer kompletno ne otopi. Kušajte te dodatno zasladite po ukusu. Ostavite još 10 minuta na smanjenoj vatri, a onda pustite da se sve malo ohladi.
  • Procijedite svoje kuhano vino i poslužite toplo. Ovakvo kuhano vino može i stajati u frižideru, prije posluživanja ga samo podgrijte. U šalicu/čašu dodajte još i klinčiće i krišku svježe naranče te uživajte!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jennifer Pogmore (@jenniferpogmore)

GastroReceptiMartinje: Nazdravite uz ovaj recept za kuhano vino

Facebook

99,687FanovaLajkaj