Martinje iliti blagdan svetog Martina obilježava se 11. studenog, a poznat je i kao ‘blagdan vina’, odnosno dan kada se diljem sjeverne Hrvatske tradicionalno ‘krste vino i vinogradi’. Diljem kontinentalne Hrvatske tako se na taj dan slavi vino i dobra rodna godina, a i mi smo ove godine odlučili obilježiti Martinje kuhanjem finog, mirisnog kuhanog vina.
Kuhano vino u kojem se isprepliću okusi naranče, klinčića, cimeta i šećera prava je esencija zimskog ugođaja, a što više možete poželjeti za ponedjeljak od uživanja u cozy šalici toplog vina koje popravlja svaki dan?
Priprema je vrlo jednostavna, a recept vam donosimo u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Domaće kuhano vino
Sastojci:
- 1 boca polusuhog crnog ili suhog bijelog vina
- 2 dcl vode
- 60 g šećera
- 2 štapića cimeta
- malo naribanog muškatnog oraščića
- malo klinčića
- zvjezdani anis
- malo kardamoma
- pola mahune vanilije
- 2 narezane naranče
Postupak pripreme:
- Sve sastojke stavite u jedan veći lonac i sve skupa zakuhajte. Kada tekućina zavrije, smanjite vatru i kuhajte polagano, dok se šećer kompletno ne otopi. Kušajte te dodatno zasladite po ukusu. Ostavite još 10 minuta na smanjenoj vatri, a onda pustite da se sve malo ohladi.
- Procijedite svoje kuhano vino i poslužite toplo. Ovakvo kuhano vino može i stajati u frižideru, prije posluživanja ga samo podgrijte. U šalicu/čašu dodajte još i klinčiće i krišku svježe naranče te uživajte!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.