Češnjak ili volite ili ne volite, a oni koji spadaju u prvu grupu bit će oduševljeni receptom koji će pokazati kako napraviti namaz od pečenog češnjaka. Usudit ćemo se reći da bi čak i mrzitelji ove namirnice mogli zavoljeti spomenuti namaz jer češnjak u pećnici izgubi svoju karakterističnu “žestinu” i poprimi jedan potpuno novi okus. Osim što ga možete jesti kao prilog bilo kojem mesu i povrću, bit će savršeno dostatan i prava poslastica uz najobičniji komad prepečenog kruha. Svakako, možete i eksperimentirati i umiješati ga u omiljenu tjesteninu ili čak juhu, posolite ga i nadodajte malo maslinovog ulja i rasporedite po pizza tijestu prije dodavanja drugih namirnica, umiješajte ga u pire od bilo kojeg povrća…
Potrebno vam je:
-
- češnjak
- sol
- maslinovo ulje
- papar
View this post on Instagram
Priprema:
Izaberite veće glavice češnjaka (količina po izboru), nožem odrežite gornji dio tako da režnjevi budu vidljivi. Tako odrezane glavice stavite u pleh u koji ste rasporedili malu količnu maslinovog ulja (odrežite donji dio pažljivo ako glavice ne mogu samostalno stajati).
Češnjak prelijte s maslinovim uljem (osim okusa, tako ćete spriječiti da izgori), posolite i popaprite. Pleh prekrijte aluminijskom folijom i ubacite u pećnicu na 190 stupnjeva nekih 40 do 45 minuta. Zgrabite donji dio glavice i prstima pritisnite pri čemu će režnjevi češnjaka lako izaći i imat će mekanu konzistenciju. U slast!