Ne možete se odlučiti koje kekse ispeći za Uskrs? Donosimo vam prijedloge 3 slasna recepta

Možete se odlučiti za jednu vrstu - ili pak isprobati sve tri?

Blagdani su doba veselja, sreće i gošćenja u društvu najbližih, a kako taman završava korizma te krećemo s uskrsnim slavljem, zašto se posebno ne počastiti? Osim šunkicom, sirom i vrhnjem i jajima, obavezni su na uskrsnom stolu i kolači – a među njima i keksići.

Njihova je priprema zabavna i može u njoj sudjelovati cijela obitelj, okus im osvaja i mlade i stare, a izgledom mogu biti vrlo efektni te tematski orijentirani – u obliku zečića, pisanica ili kokica.

Mi vam tim povodom donosimo tri odlična recepta za uskrsne kekse čija priprema nije komplicirana te ih sve možete poslužiti na svom blagdanskom stolu. Ili pak odaberite vrstu koja vam se najviše sviđa – sve ovisi o vašim željama!

Prhki keksi s limunom i vanilijom u obliku zečića

Ovi keksi su pravi proljetni klasik – jednostavni, mirisni i savršeni za ukrašavanje. Vanilija i limun daju im svježinu, a tekstura im je topiva, prhka i nježna.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Naribana korica 1 nešpricanog limuna
  • Prstohvat soli
  • Postupak pripreme:
  • U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i brzo prstima utrljajte dok ne dobijete teksturu krupnih mrvica. Dodajte žumanjak, vaniliju i limunovu koricu pa zamijesite tijesto. Ako je suho, dodajte žličicu hladne vode.
  • Oblikujtge tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi (oko 5 mm debljine) i izrežite oblike – zečiće, jaja, cvjetiće…
  • Kekse slažite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 8–10 minuta na 180 °C, dok lagano ne porumene po rubovima.
  • Po želji ih možete ukrasiti šećernom glazurom, royal icingom ili jednostavno posuti šećerom u prahu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Biscuit Studio 🇿🇦 (@thebiscuitstudiocoza)

Uskrsni keksi s mrkvom, cimetom i orasima

Ako volite carrot cake – obožavat ćete ove keksiće! Hrskavi izvana, mekani iznutra, s blagom aromom začina i hrskavim komadićima oraha.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 120 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 1 jaje
  • 150 g naribane mrkve (fino ribane)
  • 50 g sjeckanih oraha ili pekan oraha
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak pripreme:

  • U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol.
  • U drugoj zdjeli izmiješajte otopljeni maslac, šećer, jaje i vaniliju. Dodajte naribanu mrkvu i orahe.
  • Spojite mokre i suhe sastojke te sve dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  • Žličicom oblikujte keksiće na pleh obložen papirom za pečenje – malo ih spljoštite. Pecite ih na 180 °C oko 12–15 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni.
  • Po želji ih možete premazati laganom glazurom od svježeg sira i limunovog soka za dodatni ‘carrot cake’ dojam.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli haley d williams (@ifyougiveablondeakitchen)

Keksi s bademima i bijelom čokoladom

Ovi keksi su kombinacija finih mljevenih badema, nježne vanilije i komadića bijele čokolade. Elegantni, mirisni i savršeni za posluživanje uz popodnevni čaj.

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 100 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g nasjeckane bijele čokolade
  • Prstohvat soli

Postupak pripreme:

  • Umutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Dodajte jaje i vaniliju pa opet kratko izmiješajte. Dodajte brašno, bademe, sol i čokoladu. Umijesite glatko tijesto.
  • Oblikujte male kuglice (veličine oraha) i slažite ih na lim. Lagano ih spljoštite dlanom. Pecite ih na 180 °C oko 10–12 minuta, dok ne dobiju lagano zlatnu boju.
  • Pustite da se ohlade, a zatim ih po želji možete umočiti u otopljenu bijelu čokoladu i ukrasiti šarenim mrvicama za pravi uskrsni efekt.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bernice Baran (@baranbakery)

GastroReceptiNe možete se odlučiti koje kekse ispeći za Uskrs? Donosimo vam prijedloge...

2025. je IMAX® godina!

Prije 14 godina, točnije 14. travnja 2011. godine otvoren je CineStar Arena Zagreb, multipleks s najviše premium formata u Hrvatskoj - 4DX, Gold Class i IMAX®, a upravo...

Facebook

100,860FanovaLajkaj