Zobena kaša zasigurno je jedan od naših omiljenih doručaka. Najveća prednost zobi koja je žitarica cjelovitog zrna je to što sadrži veliku količinu vlakana, a to odlično za probavu, osim toga, drži vas sitima zbog toga što vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata – smanjuju razinu šećera u krvi pa ne dolazi do osjećaja gladi. Isto tako, sadrži niski postotak masnoće i utječe na snižavanje kolesterola, a po količini proteina (bjelančevina) zob je najhranjivija žitarica.
Međutim, benefiti ove namirnice za tijelo nisu jedina stvar koja nas iz dana u dan privlači uvrštavanju zobi u jelovnik. Zob je po okusu poprilično neutralna što znači da joj praktički možete nadodati bilo koje voće i orašaste plodove. Opcija je puno, a ovaj put izbor je pao na borovnice koje sadrže nevjerojatne količine antioksidansa – primjerice, u samo 100 grama borovnice nalazi se ista količina kao u pet istih porcija bilo kojeg drugog voća. Borovnice će vašu kožu štititi od starenja, bolesti srca, artritisa, astme, gubitka pamćenja i svih ostalih oboljenja vezanih uz starenje organizma.
Zobena kaša s pečenim borovnicama
Svoju zobenu kašu oplemenite pečenim borovnicama s javorovim sirupom koje ćete brzo i lako pripremiti u pećnici i koje će biti idealne za ljubitelje slatko-kiselih kombinacija. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, pleh premažite kokosovim uljem i rasporedite šaku borovnica, prelijte ih s jednom žlicom javorovog sirupa. Sve protresite dok borovnice nisu prekrivene sirupom. Pecite ih oko 8 minuta ili dok ne izgledaju kao da će “puknuti”. Zobenu kašu pripremite kao inače i prelijte je pečenim borovnicama i nasjeckanim bademima.
Dobar tek!