Obožavamo meko tijesto i miris domaćih buhtli, slastice od dizanog tijesta koju su nekoć radile naše bake, a sad ih mijesimo mi. Slatke buhtlice tradicionalno dolaze iz Njemačke i Austrije, a pripremaju se s punjenjem od domaćih pekmeza, no mi vam danas predstavljamo recept s twistom – onaj u čokoladnoj verziji.
Naime, odlučili smo si zasladiti radni tjedan sa comfort foodom, a za nas ne postoji ni bolji ni slađi okusni zagrljaj od onoga čokoladnih buhtli s punjenjem od Nutelle ili Lino Lade. Meke, pahuljastog tijesta i pune fine čokoladne kreme, ove buhtle oduševit će sve kojima ih poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Čokoladne buhtle
Sastojci:
- 500 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 kvasac
- 30 g kakaa
- 80 g maslaca
- 40 g šećera
- 1 rum šećer
- 1 jaje
- oko 170 ml mlijeka
- 200 g Lino Lade nougat ili Nutelle
Postupak pripreme:
- Brašnu dodajte kvasac, kakao i promiješajte, zatim dodajte maslac sobne temperature i izradite. Dodajte šećer, rum šećer, jaje, toplo mlijeko po potrebi i zamijesite glatko (mekanije) tijesto. Stavite tijesto u nauljenu posudu, prekrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči (1h).
- Tijesto podijelite na 12 dijelova i formirajte kugle. U ruci ih malo spljoštite, na svaku stavite žličicu Lino Lade ili Nutelle pa opet oblikujte kuglu.
- Stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Prekrijte posudu za pečenje i ostavite dizati 10 – 20 minuta na toplom mjestu.
- Buhtle pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta. Ostavite stajati 5 minuta, a zatim ih izvadite na rešetku da se ohlade. Poželji dodatno posipajte šećerom u prahu ili kakao prahom.