Biskvitne torte su uvijek brz i jednostavan desert gotov kroz sat vremena, a koji uz razna punjenja i dodatke može postati apsolutno gastro savršenstvo. Takva je i najslavnija biskvitna torta svijeta, famozna Victoria Sponge Cake, britanska vladarica među tortama. Radi se o engleskoj tradicionalnoj recepturi koja kombinira jendostavne, ali fine sastojke i sezonsko proljetno voće – jagode.
Kako su prve jagodice već stigle na tržnice i u trgovine, zašto ih ne biste iskoristili za pripremu ovog deserta koji spaja kremasto punjenje, ugodan okusa vanilije, pahuljastu teksturu biskvita i svježinu voća? Nama je ovo uvijek dobitna kombinacija pa vam u nastavku donosimo i naš omiljeni, više puta iskušani recept za klasičnu Victoria Sponge tortu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Victoria Sponge Cake s jagodama
Sastojci:
Biskvit:
- 4 jaja (L)
- 250 g glatkog brašna
- 250 g maslaca sobne temperature
- 250 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo (10 g)
- 50 g punomasnog kiselog vrhnja sobne temperature
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
Krema od vanilije:
- 4 žumanjka (L)
- 1 jaje (L)
- 180 g šećera
- ¼ žličice soli
- 45 g gustina
- 500 g punomasnog mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 200 g vrhnja za šlag (min. 36% m.m.)
Ukrašavanje:
- 150 g vrhnja za šlag
- 300 g svježih jagoda
Postupak pripreme:
Biskvit:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C ili 175°C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa promjera 20 cm. U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Promiješajte pjenjačom i ostavite sa strane. U maloj posudici pomiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. Koristeći samostojeći ili ručni mikser, miksajte omekšali maslac i šećer na srednje jakoj brzini dok ne posvijetli. Otprilike 3 minute. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka da se sjedini. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. Podijelite smjesu jednako između dva okrugla kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici između 20 i 25 minuta. Biskviti su gotovi kad čačkalica koju ubodete u sredinu izađe s par vlažnih mrvica. Kad su gotovi, ostavite ih da se ohlade u kalupu 10-tak minuta, a potom ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja.
Krema od vanilije:
- U srednje velikom loncu s debelim dnom stavite grijati mlijeko. U jednoj zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke, jaja, šećer, gustin i sol. Vruće mlijeko postepeno dodajte u zdjelu sa žumanjcima, neprestano miješajući pjenjačom kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dodati polovinu ili dvije trećine vrućeg mlijeka. Nakon toga prelijte tu tekućinu u lonac s preostalim mlijekom i neprestano miješajući zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Nastavite miješati i kuhati kremu 2-3 min nakon što se zgusne kako bi se riješili okusa gustina. Kad je gotovo, protisnite kremu kroz cjedilo u čistu posudu kako bi se riješili eventualnih grudica nastalih tijekom kuhanja i dodajte ekstrakt vanilije pa promiješajte silikonskom špatulom. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu kreme kako se na vrhu ne bi stvorila „kožica“. Stavite u frižider da se stisne i ohladi prije korištenja. Koristeći ručni mikser, istucite hladno vrhnje za šlag u mekani šlag. Dodajte ga ohlađenoj slastičarskoj kremi i miksajte sve dok se ne sjedini u glatku kremu. Nakon toga promiješajte kremu sa silikonskom špatulom kako na dnu ne bi bilo bijelih tragova.
Slaganje torte:
- Operite i prepolovite jagode. Tortu slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. U sredinu stavite malo kreme kako bi se biskvit zalijepio. Ljepši od dva biskvita odaberite kao gornji. Na prvi biskvit nanesite ravan sloj kreme. Koristeći slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom, ukrasite rub. Posložite nasjeckane jagode po kremi i stavite drugi biskvit na vrh. Tortu po želji možete na vrhu ukrasiti s ostatkom kreme od vanilije, vrhnjem za šlag ili samo tradicionalnim posipanjem šećera u prahu s dodatkom svježih jagoda.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.