Savršeni brzi desert: Victoria sponge cake s prvim proljetnim jagodama

Lagana krema, pahuljasti biskvit i najfinije sezonsko voće sljubljeni u isti desert.

Biskvitne torte su uvijek brz i jednostavan desert gotov kroz sat vremena, a koji uz razna punjenja i dodatke može postati apsolutno gastro savršenstvo. Takva je i najslavnija biskvitna torta svijeta, famozna Victoria Sponge Cake, britanska vladarica među tortama. Radi se o engleskoj tradicionalnoj recepturi koja kombinira jendostavne, ali fine sastojke i sezonsko proljetno voće – jagode.

Kako su prve jagodice već stigle na tržnice i u trgovine, zašto ih ne biste iskoristili za pripremu ovog deserta koji spaja kremasto punjenje, ugodan okusa vanilije, pahuljastu teksturu biskvita i svježinu voća? Nama je ovo uvijek dobitna kombinacija pa vam u nastavku donosimo i naš omiljeni, više puta iskušani recept za klasičnu Victoria Sponge tortu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yummy Treats (@yummytreats_official)

Victoria Sponge Cake s jagodama

Sastojci:

Biskvit:

  • 4 jaja (L)
  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 250 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo (10 g)
  • 50 g punomasnog kiselog vrhnja sobne temperature
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice soli

Krema od vanilije: 

  • 4 žumanjka (L)
  • 1 jaje (L)
  • 180 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 45 g gustina
  • 500 g punomasnog mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 200 g vrhnja za šlag (min. 36% m.m.)

Ukrašavanje:

  • 150 g vrhnja za šlag
  • 300 g svježih jagoda

Postupak pripreme:

Biskvit:

  • Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C ili 175°C za pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa promjera 20 cm. U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Promiješajte pjenjačom i ostavite sa strane. U maloj posudici pomiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. Koristeći samostojeći ili ručni mikser, miksajte omekšali maslac i šećer na srednje jakoj brzini dok ne posvijetli. Otprilike 3 minute. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka da se sjedini. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije.  Podijelite smjesu jednako između dva okrugla kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici između 20 i 25 minuta. Biskviti su gotovi kad čačkalica koju ubodete u sredinu izađe s par vlažnih mrvica. Kad su gotovi, ostavite ih da se ohlade u kalupu 10-tak minuta, a potom ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja.

Krema od vanilije:

  • U srednje velikom loncu s debelim dnom stavite grijati mlijeko. U jednoj zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke, jaja, šećer, gustin i sol.  Vruće mlijeko postepeno dodajte u zdjelu sa žumanjcima, neprestano miješajući pjenjačom kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dodati polovinu ili dvije trećine vrućeg mlijeka.  Nakon toga prelijte tu tekućinu u lonac s preostalim mlijekom i neprestano miješajući zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Nastavite miješati i kuhati kremu 2-3 min nakon što se zgusne kako bi se riješili okusa gustina.  Kad je gotovo,  protisnite kremu kroz cjedilo u čistu posudu kako bi se riješili eventualnih grudica nastalih tijekom kuhanja i dodajte ekstrakt vanilije pa promiješajte silikonskom špatulom.  Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu kreme kako se na vrhu ne bi stvorila „kožica“. Stavite u frižider da se stisne i ohladi prije korištenja. Koristeći ručni mikser, istucite hladno vrhnje za šlag u mekani šlag. Dodajte ga ohlađenoj slastičarskoj kremi i miksajte sve dok se ne sjedini u glatku kremu. Nakon toga promiješajte kremu sa silikonskom špatulom kako na dnu ne bi bilo bijelih tragova.

Slaganje torte:

  • Operite i prepolovite jagode. Tortu slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. U sredinu stavite malo kreme kako bi se biskvit zalijepio. Ljepši od dva biskvita odaberite kao gornji.  Na prvi biskvit nanesite ravan sloj kreme. Koristeći slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom, ukrasite rub.  Posložite nasjeckane jagode po kremi i stavite drugi biskvit na vrh. Tortu po želji možete  na vrhu ukrasiti s ostatkom kreme od vanilije, vrhnjem za šlag ili samo tradicionalnim posipanjem šećera u prahu s dodatkom svježih jagoda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Shirley シャーリー🤍 (@lovelylanvin)

GastroReceptiSavršeni brzi desert: Victoria sponge cake s prvim proljetnim jagodama

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj