Iako tijekom cijele godine možemo koristiti suhu verziju, svježe smokve u kolaču su poseban gastronomski doživljaj. Smokve, bademi, naranča, limun samo su neki od sastojaka koji se savršeno nadopunjuju u ovom sočnom ljetnom desertu.
Potrebno vam je:
300 g glatkog brašna
150 g šećera
100 g maslaca
100 g badema
2 jaja
250 ml jogurta
1 naranča
1 limun
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
1 žličica ruma
15 smokava
Priprema:
U posudi miksajte jaja, šećer, vanilin šećer i omekšali maslac. Postepno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, miješajući dodajte jogurt, sok i koricu od limuna i naranče te žličicu ruma. Kad dobijete glatku smjesu, ulijte je u kalup za pečenje obložen pek papirom. Smjesu posipajte sa oguljenim, nasjeckanim bademima, a na kraju posložite prepolovljene smokve (sočna strana gore) te stavite peći na 180 C 35 do 40 minuta. Kolač možete poslužiti uz šlag ili sladoled od vanilije.