U proljeće, kada sunce sve više grije, a priroda se budi, ništa nam ne paše kao pogostiti se zdjelicom svježeg voća. Naravno, jagode su trenutačno omiljena šumska bobica na našem stolu, a još ako ih kombiniramo s čokoladom – našoj sreći nema kraja. Spoj bogate čokolade i osvježavajućeg kiselkastog voća uvijek nas iznova oduševi, a ovog puta vam ga donosimo u formi jagodasto-čokoladne pite.
Zamislite miris svježih jagoda pomiješan s toplinom čokolade koja se topi na jeziku. Svaki zalogaj ove pite donosi harmoniju okusa i tekstura, od prhkog tijesta, preko sočnog nadjeva, do kremaste čokolade – a priprema uopće nije komplicirana!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pita od čokolade i jagoda
Sastojci:
Za tijesto:
- 240 g brašna (pola glatko, pola oštro)
- 1 jaje
- 130 g maslaca
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 60 g kakaa
Za nadjev od jagoda:
- 400 g svježih jagoda
- 2 žlice soka od limuna
- 2 vanilin šećera
- 1 žlica želatine
Za čokoladni nadjev:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
Postupak pripreme:
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto i zamijesite prhko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
- Jagode narežite na ploške i stavite ih kuhati s limunovim sokom i vanilin šećerom 10-ak minuta. Po potrebi usitnite štapnim mikserom i kuhajte još 5 minuta. Želatinu prelijte s 3 žlice hladne vode, ostavite da nabubri, pa umiješajte u jagode. Ostavite da se hladi.
- Otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem, a ostatak slatkog vrhnja istucite u čvrsti šlag. Otopljenu i ohlađenu čokoladu umiješajte u šlag.
- Pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje i stavite u kalup za pitu. Istapkajte tijesto prstima i izbodite ga vilicom. Pecite 20 minuta.
- Na pečeno tijesto izlijte nadjev od jagoda i pustite da se dobro stisne. Zatim prelijte s čokoladnim nadjevom. Ukrasite dodatno jagodama po želji i ostavite da se stisne preko noći.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.