Turski desert najslađeg okusa je toliko više od obične riže na mlijeku

Uz dodatak sezonskih jagoda ili mrvljenih pistacija se radi o pravoj poslastici koja će sigurno oduševiti baš svakoga.

Ljeto donosi svježinu sezonskih namirnica, laganih i niskokaloričnih, a tako ukusnih. Među njima su naravno i jagode, koje ovih dana iz doline Neretve dolaze na ulice diljem Lijepe Naše te nas mame na kupnju mirisom i jarkom bojom. Iako ih najviše volimo jesti svježe, bez ikakvih dodataka, odlične su i kao dodatak cheesecakeu, sladoledu ili tiramisuu, a ovog puta ćemo ih pripremiti i u formi kremastog rižinog pudinga s jagodama.

Naime, desert koji vam danas predstavljamo dolazi iz Turske te je pravi spoj tradicije i modernih, svježih okusa. Naziv mu je originalno sütlac, a uz recept u nastavku se uvjerite zašto će postati vaš novi ljetni slatki favorit.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Metin Usta Hamsiköy Sütlacı (@hamsikoymetinusta)

Sütlaç s jagodama

Sastojci:

  • 1 šalica riže
  • 1 litra mlijeka
  • 1/2 šalice šećera (po želji možete smanjiti ili povećati količinu)
  • 1 vanilin šećer (ili nekoliko kapi vanilije)
  • 1 žličica limunove kore (opcionalno)
  • 2 žličice kukuruznog škroba (ako želite gušću kremu)
  • 300 g svježih jagoda (narezane na tanke kriške)
  • Prstohvat soli

Postupak pripreme:

Priprema riže:

Počnite s pranjem riže pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Stavite rižu u lonac, dodajte oko 3 šalice vode i prstohvat soli, pa je kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekša, ali pazite da ne postane kaša. Trebala bi ostati u cjelovitim zrncima.

Kuhanje pudinga:

Kad je riža kuhana, dodajte 1 litru mlijeka i šećer u lonac sa rižom. Povećajte vatru i kuhajte mješavinu uz stalno miješanje dok mlijeko ne zakuha. Smanjite vatru i nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne, oko 10-15 minuta.

Dodavanje vanilije i škroba:

U maloj čaši, pomiješajte 2 žličice kukuruznog škroba sa malo hladne vode, pa tu smjesu polako umiješajte u puding. Nastavite kuhati još nekoliko minuta dok se masa ne zgusne. Na kraju, dodajte vanilin šećer ili nekoliko kapi tekuće vanilije i (ako želite) limunovu koru za svježinu.

Hlađenje pudinga:

Puding skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Možete ga staviti u individualne čaše ili u jedan veliki poslužavnik. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak kako bi se stvrdnuo, barem na 2-3 sata.

Priprema jagoda:

Dok se puding hladi, pripremite jagode. Operite ih, narežite na tanke kriške i po želji ih pospite malo šećerom kako bi pustile svoj prirodni sok.

Posluživanje:

Kad je sütlaç dobro ohlađen, pospite svježim jagodama po vrhu pudinga. Jagode možete staviti na svaki pojedinačni sloj pudinga ili ih rasporediti po cijeloj površini. Za još raskošniji okus, možete poslužiti sütlac posipanim prženim lješnjacima ili pistacijama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @benimmutfagm_benim_dunyam

GastroReceptiTurski desert najslađeg okusa je toliko više od obične riže na mlijeku

Facebook

100,860FanovaLajkaj