Nerijetko se u američkim filmovima i serijama mogu vidjeti domaćice koje mijese tijesto za klasičnu jesensku pitu od jabuka. S prstohvatom cimeta i uz dodatak karamele ili sladoleda od vanilije, taj jednostavan, starinski desert postaje ultimativna delikatesa. Smatra se kako su pite od jabuka najtradicionalniji i najprepoznatljiviji od svih američkih deserata, a prvi puta su od prhkog tijesta, s bogatim nadjevom i specifičnom kombinacijom začina nastajale u Novoj Engleskoj, na istoku SAD-a.
Kako nam te pite uvijek izgledaju neodoljivo primamljivo i apsolutno sočno, odlučili smo saznati klasičnu, tradicionalnu recepturu i sami se okušati u njihovom spravljanju. Iznenadili smo se koliko je postupak jednostavan. Recept vas čeka u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Američka pita od jabuka
Sastojci:
- 3 šalice brašna (šalica od 2,5 dcl)
- 250 grama hladnog maslaca
- 3 žlice šećera
- 6 žlica hladne vode
- 1 prstohvat soli
- 8 velikih jabuka
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 razmućeno jaje
- 1 žlica maslaca narezanog na listiće
Postupak pripreme:
- Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i stavite ga u hladnjak na pola sata.
- Za nadjev, ogulite i narežite jabuke na ploške ili kockice. U svakom slučaju, komadi trebaju biti krupniji. Stavite ih na laganu vatru sa šećerom i cimetom da zakuhaju. Možete dodati i žlicu maslaca. Kad omekšaju jabuke, maknite ih s vatre.
- Tijesto podijelite na 2 dijela, veći i manji. Veći dio razvaljajte i obložite njime dno kalupa za pite koji ste namastili. Izlijte preko nadjev i drugim dijelom tijesta se slobodno poigrajte, izrežite ga na trakice ili kako vam drago te dekorirajte vrh pite.
- Premažite tijesto razmućenim jajetom i pospite šećerom, poslažite maslac narezan na listiće i stavite peći na 170 oko sat vremena. Pečenu pitu po želji prelijte karamelom ili poslužite uz kuglicu sladoleda.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.