Uskrsni kruh s cimetom uljepšat će svaki doručak

Jeste li ikada probali estonski Kringle?

Kringle je ime za estonski tradicionalni slatki kruh koji se jede za blagdane i razna slavlja. Ova slastica koja na jednostavan način kombinira mekano slatko tijesto i mirisni cimet nije toliko zahtjevna za napraviti, a zasigurno može uljepšati bilo koji uskrsni stol i natjerati vas da iskušate neke nove tradicije za doručak. Kako je pripremiti, saznajte u nastavku:

Sastojci za tijesto (za dva kruha):

  • 3 dl mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 kvasac
  • 700 g glatkog brašna
  • 10 dag maslaca (omekšanog)
  • 2 jaja
  • prstohvat soli

Fila od cimeta:

  • 4 žlice cimeta
  • 20 žlica šećera
  • 15 dag maslaca (omekšanog)
  • po želji naribana korica limuna ili naranče

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ??????? ?⚡️ (@stelle_mge) on

Postupak:

Prvo u velikoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, šećer i kvasac i pustite ih na 10-ak minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Potom dodajte maslac, jaja i sol i miksajte smjesu polagano dodavajući prosijano brašno dok se ne formira mekano tijesto. Tijesto prebacite u podmazanu posudu, pokrijte ga i pustite na sat vremena koliko će mu trebati da se udvostruči. Tijesto nakon toga ga zamotajte u prozirnu foliju i pustite da se ohladi u hladnjak na sat vremena. Za filu od cimeta u posudi pomiješajte cimet, omekšani maslac, naribanu koricu limuna ili naranče i šećer.

Nakon što je ohlađeno, tijesto podijelite na dva dijela koja ćete razvaljati u obliku pravokutnika. Razmažite filu i zamotajte u roladu koju ćete onda poprečno prerezati da se otkriju slojevi cimeta. Dvije strane uvijte u pletenicu i složite u vijenčić (pogledajte video na kraju teksta). Pustite da odstoje sat vremena dok se ne udvostruče.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite oko 30 minuta. Sačekajte da se ohladi prije posluživanja ako uspijete izdržati!

Način motanja pogledajte u videu:

GastroReceptiUskrsni kruh s cimetom uljepšat će svaki doručak

Facebook

99,687FanovaLajkaj