Volimo šunku u kruhu i pincu, ali ovog Uskrsa radije spremamo grčki kruh u obliku zeca

Najfinija pogača koju ćete kušati – a uz to i jako slatkog izgleda.

Tradicionalni recepti za blagdane apsolutno imaju svojih čari i obožavamo ih, ali ponekad nam se i mali eksperimentira s jelima koja ćemo poslužiti na svom blagdanskom stolu. I baš zato, ako želite ove godine sve svoje ukućane oduševiti jednim jelom, neka to bude grčki slatki kruh u obliku zeca!

Slične teksture kao pinca, ali s dodacima poput granuliranog šećera, grožđica i badema, ovaj je kruh pravi statement piece svakog stola. Ne bojte se, oblikovati ga u zeca je lakše no što se na prvu čini, a cijeli postupak saznajte u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mantha Korgiala (@mantha.korgiala)

Grčki uskrsni kruh u obliku zeca

Sastojci:

  • 40 g granuliranog šećera
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 10 g suhog kvasca
  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenih klinčića
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Za posluživanje:

  • bademi
  • grožđice
  • 2 razmućena žumanjka s malo vode za premazivanje

Postupak pripreme:

  • U zdjeli pomiješajte šećer, mlijeko i kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte brašno, maslac, žumanjke, sol, cimet i klinčiće. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  • Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko 1 sat.
  • Nakon što je tijesto naraslo, oblikujte ga u oblik zeca. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova. 1 veći komad za tijelo zeca, 1 manji komad za glavu, 2 manja komadića za uši, 1 mali komad za rep.
  • Uzmite veći komad tijesta i oblikujte ga u ovalnu kuglu. Zatim, lagano povucite jednu stranu prema dolje kako bi stvorio dugi dio koji će predstavljati vrat i leđa zeca. Pazite da zadržite proporcionalan oblik tijela.
  • Uzmite manji komad tijesta i oblikujte ga u kuglu. Lagano je spljoštite da dobijete oblik glave zeca. Postavite glavu na tijelo, tako da je blizu vrha dugog dijela tijela.
  • Uzmite dva manja komadića tijesta i oblikujte ih u dugačke, uske valjke. Zatim te valjke lagano savijte prema van kako bi oblikovali uši. Možete ih lagano zakriviti da izgledaju prirodno. Pričvrstite uši na vrh glave zeca, pazeći da ostavite dovoljno prostora za detalje.
  • Uzmite još manji komad tijesta i oblikujte ga u malu kuglu. Ovaj komadić stavite na donji dio tijela kao rep. Rep možete ostaviti jednostavno ili lagano pritisnuti da dobije malo veći oblik.
  • Za oči, možete napraviti male udubine na glavi i staviti bademe ili male komadiće grožđica. Za nos, stavite još jednu grožđicu ili malu kuglicu tijesta. Ako želite, možete dodatno oblikovati detalje poput usta s pomoću oštrog noža ili palca.
  • Kada ste oblikovali cijelog zeca, premažite tijesto razmućenim jajetom kako bi dobio lijepu zlatnu boju tijekom pečenja.
  • Stavite oblikovanog zeca na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatno smeđi.
  • Po želji, pred kraj pečenja možete još jednom premazati tijesto jajetom za dodatni sjaj. Kada je zec pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crystal Caudill (@caudillcottage_737)

GastroReceptiVolimo šunku u kruhu i pincu, ali ovog Uskrsa radije spremamo grčki...

Otkrij Njemačku iz snova: Kultura, kreativnost i čarolija u srcu Europe

Njemačka turistička zajednica (German National Tourist Board) koristi ciljani tematski marketing kako bi dodatno učvrstila imidž Njemačke kao kulturno inspirirane, kozmopolitske i održive turističke...

Otkrij Njemačku iz snova: Kultura, kreativnost i čarolija u srcu Europe

Njemačka turistička zajednica (German National Tourist Board) koristi ciljani tematski marketing kako bi dodatno učvrstila imidž Njemačke kao kulturno inspirirane, kozmopolitske i održive turističke...

Facebook

100,860FanovaLajkaj