Znate koje se alkoholno piće trenutno najviše ispija po terasama barova i kafića uz more? Naravno, riječ je o upečatljivo narančastom talijanskom piću, Aperol Spritzu, a kojeg mnogi vole zbog njegove osvježavajuće, gorko-slatke arome. Ovaj omiljeni napitak koji se obavezno ispija u Italiji našao je svoj put i do ljubitelja finog alkohola u Lijepoj Našoj, a baziran je na vinu.
Trenutna popularnost Aperola tako se trenutno može mjeriti s onom gina, koji je nekoliko sezona za redom bio apsolutni vladar alkoholne i koktel scene. Ne čudi nas stoga da su društvene mreže sada zatrpane i desertima i kolačima koji imitiraju okus ukusnog Aperola te tako spajaju omiljene okuse ljeta. Kao i uvijek, najdraži ljetni kolač mnogima je cheesecake, a danas vam u čast Aperolu donosimo i cheesecake Aperol Spritz varijantu koja osvaja i izgledom i okusom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Aperol Spritz cheesecake
Sastojci:
- 150 g keksa
- 1 naranča (samo korica)
- 75 g maslaca sobne temperature
- 750 g krem sira
- 150 ml kiselog vrhnja
- 225 g šećera
- 3 velika jaja
- 6 velikih žumanjaka
- 2 žlice soka od naranče
- 2 žlice limunovog soka
- 25 g želatine u prahu
- 300 ml prosecca
- 150 ml Aperola
- 3 žlice šećera
Postupak pripreme:
- Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i papirom za pečenje obložite dno kalupa za tortu promjera 20 cm. Kekse i koricu naranče miješajte u blenderu sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu, a zatim svemu dodajte otopljeni maslac. Sve pomiješajte i zatim utisnite u dno kalupa. Stavite podlogu u frižider.
- Nadjev je potrebno pripremiti tako da prvo u velikoj posudi ili zdjeli mikersom umutite krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Dodajte jaja i žumanjke i miksajte dok smjesa ne postane glatka, a zatim svemu dodajte sok od naranče i limuna. Čvrsto omotajte dva sloja prozirne folije oko vanjske strane kalupa za torte – pokrivajući dno i gore stranice, kako bi spriječili prodiranje vode. Naime, kalup u koji ćete izliti nadjev za cheesecake postavite u duboku tavu ili lim u koji ćete uliti kipuću vodu i napraviti “vodenu kupelj” u pećnici koja će zajamčiti da vaš cheesecake bude savršeno pečen i kremast. Vode mora biti toliko da dođe do polovice cheesecakea.
- Kada ste sve pripremili, stavite peći cheesecake oko 1 sat i 15 minuta. Kada se smjesa stvrdnula, ali je i dalje lijepo kremasta, izvadite kalup za torte iz vodene kupelji, a cheesecake ostavite da se malo ohladi, u svom kalupu, dok radite glazuru.
- Napravite glazuru tako da u maloj tavi zagrijte prosecco i šećer. Pustite smjesu da prokuha pa skinite s vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta. Pospite smjesu želatinom u prahu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Potom umiješajte Aperol i stavite ga u plitku posudu te ga odložite u hladnjak na 15 minuta. Kada se počne zgušnjavati, brzo ga promiješajte vilicom i izlijte na cheesecake, a zatim stavite kolač u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.