Svježe cvijeće bez sumnje je najljepši ukras interijera, a kako se ovih proljetnih dana tržnice i cvjećarne diljem Lijepe Naše šarene od boja tulipana, narcisa, zumbula i uskoro božura, pravo je vrijeme da saznate kako da svojim prekrasnim buketima produžite vijek. Naime, svi znamo osjećaj razočaranja kada se počastimo omiljenim buketićem cvijeća, a ono uvene već nakon dva dana stajanja u našoj vazi. Zašto je tomu tako, zašto neko cvijeće može izdržati i do tjedan dana lijepog izgleda u vodi, a neko vene čim s njim pređemo preko kućnog praga? Razlozi mogu biti brojni, a jedino što možete učiniti kako biste rezanom cvijeću omogućili duži opstanak u vašoj vazi je slijediti par savjeta stručnjaka koji znaju kako bilo kojem cvijetu produžiti životni vijek.
Kao što znamo, svježe cvijeće u vazi ima ograničen i relativno kratak život, a njihovo uvenuće i isušivanje prirodni je postupak koji je nemoguće zaustaviti. Buket rezanog cvijeća obično ukrašava unutrašnjost otprilike dva ili tri dana, nakon čega lišće i pupoljci počinju žutjeti, istodobno se suše i umiru. Suha groznica depresivno je sjećanje nakon nekoć velikog i divnog buketa.
Međutim, postoje neki načini na koje možete produžiti život rezanog cvijeća. Cvjećari, koji u svojim poslovnicama uvijek imaju izvrsne i divne bukete svježeg cvijeća, sposobni su suprotstaviti se prirodnom procesu biljne smrti. U nastavku pronađite njihove tajne i trikove uz koje će i vaš buket trajati dvostruko duže no inače!
Kako se brinuti za svježe cvijeće?
Kako biste svom rezanom cvijeću produžili rok trajanja te kako bi što duže krasilo vaš dom, bitno je u što većoj mjeri spriječiti naglo truljenje i sušenje biljke. U nastavku vam donosimo ključne trikove uz koje će vam poći za rukom da čak i najosjetljivije sorte održite na životu do tjedan dana.
Obrezivanje stabljika
Učestalo obrezivanje krajeva cvjetnih stabljika može se činiti nepotrebnim, ali je ključ produženja vijeka buketa. Važno je obrezati stabljike pod kutom i svaki dan ih kratiti za oko 1-2 centimetra. Ovako obrezani cvjetovi neće stajati uspravno u vazi i trunuti. Nagnute stabljike također će omogućiti biljci da pravilno uzima vodu.
Neke vrste cvijeća (npr. ruže) treba obrezati pod vodom kako bi se spriječilo stvaranje mjehurića zraka u stabljici, što bi onemogućilo pravilno „disanje“ biljke. Obrezujte uz to svoje cvijeće rano ujutro ili navečer kada je temperatura zraka puno niža nego sredinom dana. Hladan zrak čini da cvijeće mnogo manje gubi vlagu.
Navodnjavanje
Neprihvatljivo je cvijeće držati u ustajaloj i truloj vodi, što će brzo dovesti do truljenja stabljika i cijele biljke. Svaka dva dana vazu treba temeljito očistiti i zamijeniti svježu vodu. Važno je da voda bude na neutralnoj sobnoj temperaturi.
Sustavno obrezivanje
Stanje lišća i pupova treba provjeravati svakodnevno. Samo stabljike mogu ostati uronjene u vodu, pa bi lišće unutar vaze trebalo odrezati, jer će u protivnom početi brzo truliti. Mrtve dijelove biljke (požutjeli listovi ili suhe cvjetne latice) također treba ukloniti jer sprječavaju daljnji razvoj cvjetova.
Ispravno mjesto u sobi
Da bi buket rezanog cvijeća što duže ostao svjež, moraju mu se osigurati pravi uvjeti u sobi. Izbjegavajte stavljati vazu na jaku sunčevu svjetlost koja će brzo osušiti buket. Cvijeće treba staviti na sigurnu udaljenost od grijača ili drugih izvora topline (kamin ili kućanski uređaji). Također bismo trebali obratiti pažnju na cirkulaciju zraka u sobi – propuh i hladni udari vjetra nepovoljno će utjecati na stanje cvijeća.
Dodaci za cvijeće koji čine čuda
Osim pozicioniranja i obrezivanja cvijeća, postoje i još neki načini kojima svoje bukete možemo održavati u vrlo lijepom stanju duže vrijeme. Recimo, možemo se odlučiti za kupnju gotovog gnojiva. Na tržištu su dostupni razni pripravci koji će, kada se dodaju u odgovarajuće količine vode u vazu, poboljšati izgled cvijeća, ubrzati proces cvjetanja i očistiti vodu od svih toksina i bakterija.
Međutim, ako ne želimo trošiti novac na gnojiva iz skladišta, možemo pokušati hraniti biljke kućnim metodama.
Jabučni ocat i šećer
Vjerojatno najučinkovitija metoda produljenja svježine cvijeća. Zašto je ova kombinacija savršena za bukete? Šećer je prirodna biljna hrana koja jača i njeguje cvjetove. S druge strane, to dovodi do rasta bakterija, zbog čega se dodaje ocat koji se, zahvaljujući udjelu kiseline, bori protiv mikroorganizama štetnih za biljku.
Aspirin
Neki preporučuju dodavanje pola tablete aspirina, zdrobljene u finu prašinu, u vodu. Aspirin uništava rast bakterija u vodi.
Izbjeljivač
Druga preporučena metoda koja pozitivno utječe na zdravlje svježeg cvijeća je dodavanje nekoliko kapi izbjeljivača u vodu što onemogućuje rast plijesni i bakterija u vodi.