Sandro Užila osvaja Manhattan: redizajniranje legendarnog restorana Delmonico’s

Od Istre do New Yorka: Priča o uspjehu i očuvanju duše povijesnog restorana.

Od malenih početaka u Istri do svjetske pozornice u srcu Manhattana, putovanje hrvatskog dizajnera interijera postalo je predmetom divljenja i inspiracije. Restoran Delmonico’s, s poviješću koja seže još iz 1827. godine, predstavlja više od običnog prostora za objedovanje. On je simbol tradicije, inovacije i izvrsnosti, a sada i svjedok uspona hrvatskog talenta na međunarodnoj sceni.

Delmonico’s nije samo stariji od Kipa slobode i Brooklyn Bridgea, već je i pionir fine dining scene u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je to prvi restoran koji se usudio nazvati “restaurant”, uveo bijele stolnjake, dopustio ženama da samostalno dolaze na ručak ili večeru, i prvi koji je uveo menije. Sve ove inovacije postavile su standard za restoranske usluge kakve poznajemo danas.

Sandro Užila, dizajner i arhitekt iz Poreča, našao se u središtu ove impresivne priče nakon što je njegov rad u lokalnom restoranu “Nosh” (sada poznatom kao “Hidden” chefa Denija Srdoča) privukao pažnju Darka Matošića, managera Delmonico’sa i samog porijeklom iz Rijeke. Nakon što je započeo razgovor na LinkedInu, uslijedio je poziv za suradnju koji će promijeniti njegov život.

Projekt dizajniranja interijera Delmonico’sa bio je izazov poput nijednog drugog. Naš dizajner je trebao spojiti bogatu povijest restorana s modernim estetskim zahtjevima, sve dok se pridržava konzervatorskih uvjeta zaštićene zgrade. Nakon intenzivnog istraživanja, razvoja devet različitih koncepta i putovanja u New York tijekom svjetskog nogometnog prvenstva 2022., hrvatski dizajner bio je spreman ostaviti svoj trag.

Rezultat? Redizajnirani prostor koji odražava raskoš i tradiciju, oživljen svježim i modernim detaljima. Royal blue boja, kuglasta rasvjetna tijela i očuvane povijesne fotografije samo su neki od elemenata koji su pomogli u stvaranju prostora dostojnog svoje legendarnosti. Sve je to postignuto u rekordnom roku od tri mjeseca.

Veliko otvorenje restorana održano je 15. rujna, uz prisustvo gradonačelnika New Yorka Erica Leroya Adamsa i Maxa Tuccija, unuka povijesnog vlasnika restorana. Oduševljenje i pohvale stizale su sa svih strana, potvrđujući uspjeh i majstorstvo hrvatskog dizajnera.

Sada, s novim međunarodnim projektima na horizontu, Sandro nastavlja svoje putovanje, ostavljajući neizbrisiv trag u svijetu dizajna interijera. Od Poreča do Manhattana, od malog lokalnog restorana do legendarnog Delmonico’sa, ova priča je dokaz da talent, strast i predanost mogu premostiti bilo koju udaljenost i ostvariti snove.

Jolie domInterijeriSandro Užila osvaja Manhattan: redizajniranje legendarnog restorana Delmonico's

U Sinsayju već možete pronaći pregršt dekoracija za Uskrs

Možda je rano razmišljati od Uskrsu, barem dok ne dođe prvi dan proljeća, ali razni brendovi već polako predstavljaju svoje kolekcije uskrsnih dekoracija, a...

Uz ovacije publike Enis Bešlagić premijerno izveo autorsku predstavu s kojom uskoro stiže i u Zagreb

Dugoočekivana predstava 'Da sam ja neko', kazališnog i televizijskog glumca te prepoznatljivog regionalnog TV lica – Enisa Bešlagića, sinoć je imala svoju premijeru u Brčkom, u...

Probali smo napraviti viralnu TikTok verziju Tarte Tatin i nismo požalili

Tarte Tatin je neosporno jedan od najpoznatijih francuskih deserata – pita s lisnatim tijestom, sočnim jabukama, karamelom i ‘izokrenutog’ redoslijeda slaganja i pečenja odavno...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram