today-is-a-good-day

Dokazano je da humor ima iscjeljujuća svojstva i zato morate pogledati predstavu “Majstori”

Dokazano je da humor ima iscjeljujuća svojstva, a takva terapija je ovih dana i više nego potrebna. Upravo zato, 'Majstori' su krenuli u obnovu Zagreba i to humorom

Majstori, skele, bageri, šuta, bušilice, sve su to prizori koji već duže zauzimaju centar Zagreba. Građani i dan danas zaobilaze određena mjesta koje je pogodio stravičan potres. Vjerujući u bolje sutra i u neke ljepše dane, mnogi su jučer svjedočili performansu kazališta Moruzgva. Glumci odjeveni u majstore, nasmijavali su prolaznike i pozitivom okupirali grad. Samim time, najavili su predstavu koju svakako morate pogledati.

Koliko god situacija bila teška i nepredvidiva, uvijek postoji svjetlo na kraju tunela, makar kroz smijeh i pozitivu. Malo tko bi povjerovao u scenarij koji je nedavno zadesio čitav svijet. Kao da je sve stalo, a svako „iduće sutra“ za mnoge je poput nekog ružnog sna. Potres u Zagrebu dodatno je uzdrmao brojne građane, a samim time 2020. godina je spektakularno ušla u zapisnik kao ona o kojoj će se još dugo pričati i govoriti. Ne treba zaboraviti i neke rijetke, ali poprilično snažne pozitivne trenutke koji su na neobičan način učinili da „kad se mnogo malih složi“, ipak može sanjati o boljem sutra.

Kazalište Moruzgva je kazalište čije su teme uvijek bliske čovjeku jer se svojim predstavama bavi aktualnim pitanjima domaće stvarnosti. To je i ono što ih motivira –  omogućiti publici da iz druge perspektive sagleda svijet ili olakšati misli te barem na trenutak, izmamiti osmijeh čak i nad teškoćama suvremenog življenja.

Predstava „Majstori“, priča je koju će publika uskoro imati priliku pogledati na pokretnim daskama Kazališta Moruzgva. Radnja predstave događa se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme pandemije koronavirusom.

Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.

Prateći sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, akteri same radnje su i njihovi majstori koji su oduvijek bili i ostali „posebna vrsta“. Nema čovjeka koji makar jednom u životu nije gubio živce zbog nekog, makar i najmanjeg, kućnog popravka. Što su zahtjevi veći, situacija se sve više komplicira. Svako kašnjenje uzrokuje domino efekt i posljedično, financijski gubitak. Kada svemu pribrojimo socijalno distanciranje, povišena raspoloženja, društvene razlike, opću nestašicu materijala i radne snage, kao rezultat dobit ćemo neiscrpan predložak za kazališnu predstavu i glumačke bravure koje daju jasnu sliku što nam se događa kao društvu i pojedincima. I to ne samo u Zagrebu.

Glavni pokretač svih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio – Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.

Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić. Izvrsna glumačka podjela – Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Jasna Palić, Matija Šakoronja, Slavko Sobin, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić, sjajno utjelovluje svoje uloge. Scenografiju potpisuje Irena Kraljić, dok je za kostimografiju zadužena Martina Ptičar, a cijelu priču lijepo zaokružuje glazba Maria Mirkovića.

Premijera predstave „Majstori“ održat će se 25. rujna u Rijeci u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 26. rujna u Karlovcu u Gradskom kazalištu Zorin dom, a zagrebačka premijera ugledat će svjetlo dana u kazalištu Vidra 27. rujna 2020. Također, 04., 23. i 25. listopada su dodatni termini u kojima će moći uživati zagrebačka publika.

Dokazano je da humor ima iscjeljujuća svojstva, a takva terapija je ovih dana i više nego potrebna i upravo zato se ne propustite smijati s ekipom Moruzgve i nabavite svoju ulaznicu za najbolju terapiju koju možete zamisliti.

LifestyleKulturaDokazano je da humor ima iscjeljujuća svojstva i zato morate pogledati predstavu...

Iz Pan-peka stiže recept za slasnu deliciju poznatiju kao pinca

Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta...

Proljeće u boji ružičaste: Ovih 15 high street pink komada želimo u ormaru

Ružičasta je definitivno jedna od najpozitivnijih i najvedrijih boja, a mnoge žene ju obožavaju. Ta nijansa koja simbolizira djevojaštvo, mladenačku energiju, nježnost i senzualnost...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram