Francuska glumica Isabelle Huppert osvojila Srce Sarajeva

Sinoć je u sarajevskom Narodnom pozorištu dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala legendarnoj francuskoj glumici Isabelle Huppert. Nagradu je primila kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Isabelle Huppert je filmska i kazališna glumica. Tijekom karijere od pet desetljeća surađivala je sa slavnim redateljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luc Godarda, Ottoa Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena. Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima Pijanistica, Bijela roba, Ona, Greta i mnogim drugima. Isabelle je održala i Masterclass na kojem je govorila o svojoj karijeri, a podijelila je i znanje i iskustvo s publikom i predstavnicima medija. Razgovor je moderirao umjetnički direktor International Film Festivala & Awards Macaoa, Mike Goodridge.

Sarajevska publika sinoć je imala priliku pogledati svjetsku premijeru filma Ukrug, redatelja Stefana Komandareva. Ukrug je drugi dio planirane trilogije čiji je začetnik Pravci prikazan na Sarajevo Film Festivalu prije dvije godine, a glumački ansambl filma tad je osvojio Specijalno priznanje žirija. Film prati dva policajca koji u blizini željezničkih tračnica u Sofiji pronalaze tijelo poznatog narkomana Lazara. Tako počinje noć 9. novembra 2019. – trideset godina nakon pada Berlinskog zida i svrgavanja vladajućeg režima u Bugarskoj. Tri policijska tima patroliraju ulicama Sofije i rade svoj posao na način koji smatraju ispravnim, istovremeno se suočavajući s izazovima koje pred njih postavlja suvremeno bugarsko društvo.

Publika je imala priliku pogledati i film Jadnici redatelja Ladja Lyja u Raiffeisen Ljetnom Kinu, koji je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio Nagradu žirija. Nakon projekcije, kao specijalni gosti Sarajevo Film Festivala, publici su se predstavili redatelj filma Ladj Ly te glumci i ekipa filma. Film prati glavnog glumca koji se pridružuje policijskoj jedinici za borbu protiv kriminala u pariškom predgrađu Montfermeil, u koje je Victor Hugo smjestio radnju svog slavnog romana “Jadnici”. Zajedno sa novim kolegama i iskusnim članovima jedinice – Chrisom i Gwadom – glavni lik ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada velika napetost. Kada tijekom pokušaja hapšenja osumnjičenika njih trojica bivaju prevladana, čitavu situaciju snima kamera drona, prijeteći da javno razotkrije realnu sliku svakodnevnog života.

Meksički redatelj, producent i scenarist Alejandro G. Iñárritu jučer je održao i svoj Masterclass u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. Alejandro G. Iñárritu jedan je od najuspješnijih i najcjenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, poznat po pronicljivim, univerzalnim pričama o ljudskom stanju. Svojim iskrenim i detaljnim odgovorima oduševio je mnogobrojnu publiku i izmamio brojne ovacije tokom svog izlaganja.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine održan je razgovor s umjetnicom Brigitte Lacombe povodom otvorene izložbe “Cinema | Portraits Brigitte Lacombe. Umjetnica je otkrila detalje o fotografiranju filmskih setova, pričala je kako se počela baviti fotografijom, a posebno je istaknula kako posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama. Razgovor je moderirao bosanskohercegovački fotograf, dobitnik Pulitzerove nagrade Damir Šagolj. Izložba ”Cinema | Portraits Brigitte Lacombe” dolazi i u Zagreb, a bit će otvorena 13.9. u Francuskom paviljonu.

FotoPR
LifestyleKulturaFrancuska glumica Isabelle Huppert osvojila Srce Sarajeva

Facebook

99,687FanovaLajkaj