U staroj gradskoj jezgri Makarske otvorena je izložba koja ulice ispunjava zaboravljenim riječima

Pitoreskne ulice stare jezgre grada Makarske ukrasila je druga edicija jedinstvene izložbe projekta "Život/Life".

Nakon što su u sklopu prošlogodišnje fotoizložbe na makarskim kalama i pjacetama osvanuli živopisni portreti  Makarana i Makaranki iz različitih životnih sfera, kao i njihove osobne priče, ovoga su ljeta pročelja kuća oplemenile riječi. Oživljavajući izvorni duh šarmantnog dalmatinskog grada, kroz deset plakata postavljenih u javnom prostoru tijekom čitavog ljeta, koncept “Riječi” u fokus je smjestio pomalo zaboravljene lokalne izraze koji se, iznova izlazeći na ulicu, oslobađaju od prašine zaborava.

Živopisne kale oduvijek su mjesto susreta, upoznavanja i usputnih razgovora, a izložbom koja u fokus smješta riječi one postaju i mjesto na kojem se ponovno oživljavaju stari gradski izrazi kao što su maškadur, bićerin ili bava, a koji su nekoć našim precima ispunjavali svakodnevicu. Na deset različitih lokacija i kroz deset različitih priča, izložba kroz riječi približava duh i tradiciju grada. Makarskim turistima otkriva posebnosti koje je nemoguće pronaći u uniformiranim turističkim brošurama, a domaćinima poklanja jedinstvenu priliku da se podsjete bogate ostavštine svog grada odgađajući nemilosrdni dolazak zaborava. No sve koji se u Makarskoj zateknu ovo ljeto, navest će da u potpunosti urone u staru gradsku jezgru, da istražuju i šetaju ulicama i izgube se u kalama i pjacetama te u punini osjete duh Makarske. Autor riječi koje krase kuće u skrivenim i manje frekventnim kalama grada je makarski knjižničar Marino Srzić, a dizajn grafika koji čine plakate potpisuje dizajner Duje Medić.

Izložba “Riječi” koja će krasiti grad tijekom cijelog ljeta jedan je dio projekta revitalizacije Makarske koji je započeo 2022. godine s projektom Lokale u kale. Makarska se tada pridružila međunarodnoj mreži gradova dobrog življenja Cittaslow, vraćajući na ulice duh autentičnog Mediterana i ljepote sporog življenja. Okrenuvši novi list, grad je prodisao novim sadržajem, uličice su ispunile galerije, kafeterije i konobe, a stara gradska jezgra zaogrnula se novom dozom šarma upoznajući turiste, ali i građane Makarske s nekim novim gradom, onim koji živi svoju autentičnost punim plućima i u kojem vrijedi ostati. Za revitalizaciju stare gradske jezgre Makarske, grad je nagrađen i posebnom nagradom “International Best Practice Project Prize” navodeći kako je “inicijativa transformirala stari grad u vibrantan hub prepun aktivnosti podržavajući lokalne zanatlije i obrtnike obogaćujući kulturni i ekonomski život zajednice.”

LifestyleKulturaU staroj gradskoj jezgri Makarske otvorena je izložba koja ulice ispunjava zaboravljenim...

Facebook

99,687FanovaLajkaj