Smokve su voćne kraljice ljeta, a u ovom zdravom desertu će vas očarati

Slatki snack pun vitamina i minerala.

Uz sočne osvježavajuće lubenice i slatke breskve, definitivna kraljica ljetnog voća je slatka smokva – prava mediteranska bomba vitamina. Smokve se u ponudi mogu naći tek rijetko pa njihovu sezonu valja što bolje iskoristiti, a najbolje ćete to učiniti ako ih uključite u svoj jelovnik na što više različitih načina.

Možete ih kombinirati u raznim salatama s pršutom i sirom, a posebno se dobro slažu s kozjim mliječnim proizvodima. Isto tako sjajno okusom pašu orašastim plodovima, a ako ih želite jesti svježe, tako ćete unijeti u tijelo i obilje vitamina, vlakana i minerala.

No, ako ste pak sladokusac te želite ovo divno voće iskombinirati u nekom desertu, savjetujemo vam da jedan dan pripremite iznimno ukusne energetske pločice od smokava – s dodatkom pistacija i indijskih oraščića! Ovaj spoj nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a uz to može i danima kao snack stajati u frižideru i čekati kada ćete ga sa sobom ponijeti na plažu.

Energetske pločice od smokava

Sastojci:

  • 150 g sušenih smokava
  • 60 g kokosovog brašna (mrvica)
  • 150 g sušenih brusnica
  • 140 g indijskih oraščića
  • 2 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta

Postupak pripreme: 

  • Odmah u blender ubacite sve sastojke osim meda i indijskih oraščića pa sve skupa izmiksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Bez gašenja blendera u sredinu dodajte med. Smjesu istresite u posudu, lijepo je razmažite pa dodajte na sitno nasjeckane indijske oraščiće.
  • Smjesu dobro promiješajte pa istresite u plitki pleh u kojem je papir za pečenje. Smjesu raširite po plehu i stisnite po vrhu, lijepo sve izravnajte i razmažite. Stavite u hladnjak na 2 sata pa potom narežite na kockice. Narezano možete jesti odmah ili držati u hladnjaku pa jesti, po želji.
  • Umjesto indijskih oraščića uvijek možete staviti bademe, pistacije ili orahe, po vlastitom odabiru. Također, prije stavljanja u frižider u smjesu možete utisnuti i na ploške narezane smokve, za dodatni slatki kick i još ljepši vizualni dojam.

GastroGreen healthySmokve su voćne kraljice ljeta, a u ovom zdravom desertu će vas...

Na ovim radionicama gipsa možete napraviti predivnu uspomenu

Morra Ceramics otvorio je novi studio s potpuno novim kreativnim radionicama od gipsa u Zagrebu, gdje možete doći i stvoriti nezaboravnu uspomenu sa svojim...

Ženska priča o majčinstvu i balansu između karijere i obitelji

Talk show „Ženska priča“ koji vodi Marijana Perinić sinoć se održao u klubu hrvatskih glazbenika SAX!, a ovoga puta tema je bila „U susret Majčinom danu“. Povodom majčinog dana,...

eNVy room slavi 20 godina! Što je obilježilo njihovo modno putovanje?

Na isti taj datum, samo dva desetljeća kasnije, Nikica Ivančević i Vjeko Franetović će u Rimac Campusu održati eNVy room reviju powered by 1664...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram