2023. i 2024. su godine koje će kompletno obilježiti Taylor Swift – to je već posve jasno. Od njezine zelene haljine na Zlatnim globusima, preko najprodavanije koncertne turneje svih vremena – Taylor ruši rekorde, pa nas ne čudi da se dosta piše i o tome što ona voli, a što ne voli jesti.
Tako smo u bespućima interneta naišli na recept za cimet rolice koje baš ta pop zvijezda obožava, a kako su nam cimet rolice općenito dosta drage, zašto ih ne pripremiti? Recept vas čeka u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Cimet rolice po ukusu Taylor Swift
Sastojci za tijesto:
- 2 i ¼ žličice instant kvasca
- 2 žlice tople vode
- ¼ šalice + 1 žlica šećera (1 šalica = 250 ml)
- 6 većih jaja
- 4 i ½ šalice prosijanog glatkog brašna + dodatno za valjanje tijesta
- 1 i ½ žličica soli
- 340 g maslaca, narezanog na kockice od cca 1 cm
Sastojci za nadjev:
- 1 šalica pekan oraha
- 1 i ½ šalica svijetlog smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 2 veća jaja, izmućena s ¼ šalice vode
Sastojci za šećernu glazuru:
- 1 i ½ šalice šećera
- 4 žlice maslaca, omekšalog
- ¼ šalice slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak pripreme:
- Prvo zamijesite tijesto. U srednjoj zdjeli izmiješajte kvasac, toplu vodu i 1 žličicu šećera te pustite da stoji 5-10 minuta, dok se ne počne pjeniti. Umiješajte jaja.
- U mikseru, s nastavcima za tijesto za kruh, prvo izmiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte mješavinu jaja i kvasca i miksajte na srednjoj brzini, dok ne dobijete čvrsto tijesto. Dodajte maslac, po nekoliko kockica odjednom, i kad su kockice maslaca dobro izmiješane s tijestom dodajte još par kockica. I tako sve dok ne dodate svu količinu maslaca.
- Nastavite miksati dok se maslac u potpunosti ne inkorporira u tijesto, a tijesto ne bude svilenkasto, 8-10 minuta. Prebacite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i držite u hladnjaku dok se tijesto ne ohladi i lagano digne, minimalno 2 sata, a idealno preko noći.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pekan orahe tostirajte u pećnici oko 8 minuta – trebaju zamirisati i dobiti smećkastu boju. Pustite da se pekan orasi ohlade te ih nasjeckajte na sitno. Prebacite ih u srednju zdjelu i umiješajte smeđi šećer i cimet.
- 2 velika pleha obložite papirom za pečenje. Na pobrašnjenu podlogu stavite tijesto, i razrežite ga na dva jednaka dijela. Radite s jednim dijelom tijesta, a onda s drugim (koje, dok ‘čeka’, treba biti u hladnjaku) – razvaljajte ga u pravokutnik cca 30×40 cm. Prebacite tijesto na pleh za pečenje i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
- Razvaljano ohlađeno tijesto premažite kiselim vrhnjem, ostavivši rub od cca 1 cm. Pospite nadjevom od pekana, šećera i cimeta. Prazne rubove premažite izmućenim jajem. Zarolaj tijesto pa roladu stavite u zamrzivač na 2 sata.
- Svaku roladu narežite na 12 šnita, posložite ih u pleh s narezanom stranom prema gore. Pokrijte plastičnom folijom i vratite u zamrzivač na najmanje 3 sata, no najbolje preko noći. Izvadite ih iz zamrzivača i držite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Svaku cimet rolicu premažite razmućenim jajem i pecite na sredini pećnice 35-40 minuta dok se dobro ne dignu i ne dobiju zlaćanu boju.
- Dok se cimet rolice peku, pripremite šećernu glazuru. U srednjoj zdjeli, uz pomoć miksera, izmiksajte šećer, maslac, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije dok se dobijete gustu, glatku, tekuću smjesu. Glazuru razmažite po pečenim, još vrućim cimet rolicama i nakon toga pustite da se hlade 20 minuta prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.