Ako volite Speculas kekse morate probati ove knedle!

Blogerica Foodoris oduševila nas je ovim netradicionalnim receptom za meke knedlice s punjenjem od Speculas namaza.

Kombinacija okusa cimeta, papra i karamele u ovim keksima osvaja, a njihov je okus još bogatiji u formi Speculas kremastog namaza. Osim što smo taj namaz već stavljali u kavu i koristili za cheesecake, ove zime koristit ćemo ga i za izradu, odnosno punjenje, finih domaćih knedlica po receptu naše food blogerice Foodoris.

Speculas knedle

Sastojci:

  • 1 šalica (250 ml) biljnog mlijeka
  • 3/4 šalice (125 g) griza
  • 1 žlica + 6 žličica šećera
  • 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1 šalica (125 g) oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žlica praška za pecivo
  • Speculas namaz

Sastojci za posip:

  • 2 žlice veganske zamjene za maslac (ili maslac)
  • 6-7 žlica krušnih mrvica
  • 1 pakiranje vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta

Postupak pripreme:

  • U lončiću zakuhati mlijeko, 1 žlicu šećera i griz uz neprestano miješanje. Kuhati dok se ne zgusne te prebaciti u veću zdjelu i pustiti da se malo ohladi.
  • Pripremiti laneno jaje tako što ćete pomiješati mljevene lanene sjemenke s 3 žlice vode i pustiti da odstoji 10-ak minuta odnosno dok se ne zgusne.
  • U prohlađeni griz dodati brašno, prašak za pecivo, sol i laneno jaje. Dobro rukama pomiješati te prebaciti na pobrašnjenu površinu i oblikovati u valjak. Razrezati tijesto na 6 jednakih dijelova za veće ili 13-14 za manje kuglice.
  • Svaki komad tijesta oblikovati u kuglicu te rukama razvaljati u plosnati krug. Staviti po jednu žličicu namaza po želji, u ovom slučaju Speculas namaza, u sredinu i zatvoriti dok ne dobijete kuglicu (pritisnite spojeve da ne iscuri van)
  • Zakuhati posoljenu vodu te stavljati knedle u vodu koja ne ključa već lagano kuha, poklopiti te kuhati par minuta dok ne isplivaju van (na pola provjeriti da se nisu zalijepile za dno), zatim otklopiti i pustiti da se još kratko kuhaju, otprilike minutu te izvaditi šupljom žlicom van u cjedilo. Kuhati knedle u više navrata, ne natrpavajući posudu za kuhanje kako se ne bi zalijepile.
  • U tavi, na otopljenom maslacu, popržiti krušne mrvice te dodati vanilin šećer i cimet. Uvaljati kuhane knedle u pripremljenu smjesu te servirati još tople.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Doris Valković 🍋 (@foodoris_)

GastroReceptiAko volite Speculas kekse morate probati ove knedle!

Facebook

99,687FanovaLajkaj