Božićni vijenac, ali u formi omiljenog kolača? Probajte ovu Pavlovu!

Klasika s blagdanskim twistom.

Kada pomislimo na slatke užitke koji prate blagdansko vrijeme, često nam na pamet padne Pavlova, jedna od najslavnijih torti svijeta. Hrskava kora, svjež šlag i obilje sočnog voća čine ovu slasticu zaista legendom među kolačima posljednjih 100 godina.

Naime, Pavlova je nastala 1920-ih inspirirana ruskom balerinom Anom Pavlovoj, a riječ je o slastičarskom pokušaju da se utjelovi sva krhkost i elegancija balerine.

S obzirom na nježne slojeve kreme, hrskavu koricu od bjelanjaka i slatkoću voća, rekli bismo da je Pavlova torta zaista ‘balet među kolačima’, neopisivo nježna, sofisticirana i elegantna. Bit će divan dodatak svakog blagdanskog stola, a osobito ju je prigodno napraviti u formi božićnog vijenca pa evo i recepta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nea Arentzen (@nea_arentzen)

Božićni Pavlova vijenac

Sastojci: 

  • 4 velika bjelanjka
  • 240 g šećera (preferirano šećer u prahu)
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • 1 čajna žličica cornstarcha (škrob)
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 čajna žličica vanilije
  • 200 g miješanog tropskog voća (mango, ananas) ili bobičastog voća
  • Jagode ili maline za dekoraciju
  • Menta za posipanje (opcionalno)

Postupak pripreme: 

  • Uključite pećnicu na 120°C (250°F) i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  • U velikoj zdjeli, istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti vrhovi. Postepeno dodajte šećer, nastavljajući tući dok ne dobijete gustu i sjajnu smjesu. Umiješajte limunov sok i cornstarch.
  • Prebacite smjesu na obloženi lim i oblikujte krug, s rubovima malo višim kako bi se stvorila udubina. Tu udubinu dodatno izdubite čašom, kako biste dobili oblik vijenca.
  • Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 1-1.5 sat, dok ne postane čvrsta na vanjštini i lagano smeđa. Kada je gotova, isključite pećnicu i ostavite da se ohladi unutar pećnice.
  • U drugoj zdjeli, pomiješajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i vaniliju. Tucite dok ne dobijete čvrste vrhove.
  • Kada je korica potpuno ohlađena, stavite šlag na jednu koru, a zatim ukrasite sjeckanim voćem po izboru. Prekrijte drugom korom ili ako imate samo jednu bazu, slažite šlag na koru, onda jedan red voća. Dodatno dekorirajte jagodama ili malinama i po želji pospite s malo mente.
  • Prije posluživanja ohladite i dodatno pospite s malo šećera u prahu, kako biste dobili božićni vijenac u formi Pavlova torte.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cristy Sharp (@cristysharp_)

GastroReceptiBožićni vijenac, ali u formi omiljenog kolača? Probajte ovu Pavlovu!

Facebook

100,860FanovaLajkaj