Božićne krafne s cimetom i kremom od vanilije: Okus blagdana u svakom zalogaju

Ukućani će ih obožavati

Blagdanski kolači često vuku na klasiku – volimo kuglofe, čokoladne torte, keksiće i razne varijacije rum kuglica, no ove godine smo odlučili pripremati i jednu slasticu koja je generalno rezervirana za veljaču, a to je krafna. Kako jako volimo krafne, ne znamo zašto bismo njihovo konzumiranje ograničili samo na korizmeno doba pa smo pronašli i jako fin recept za božićne, blagdanske krafnice s kremom od vanilije i cimetom.

U nastavku donosimo recept za ovu božićnu ediciju krafni koje su istovremeno raskošne okusom i nježne teksturom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli District Table & Bar (@district_table)

Božićne krafne s cimetom i vanilijom

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 80 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 50 g maslaca, otopljenog
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli
  • naribana korica jednog neprskanog limuna
  • ulje za prženje

Za kremu od vanilije:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer ili sjemenke 1 mahune vanilije
  • 40 g gustina
  • 30 g maslaca

Za posipanje:

  • šećer
  • mljeveni cimet

Postupak pripreme:

  • U manjoj posudi razmrvite kvasac, dodajte žlicu šećera i nekoliko žlica mlakog mlijeka, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, sol i cimet. Dodajte žumanjke, vanilin šećer, limunovu koricu, otopljeni maslac i nadošli kvasac. Postupno ulijevajte mlako mlijeko i mijesite dok ne dobijete glatko, mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke.
  • Tijesto oblikujte u kuglu, lagano pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen. Nakon dizanja tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike 1.5 cm i čašom ili kalupom izrežite krugove. Pokrijte ih i ostavite da odmore još 20 minuta.
  • Za kremu od vanilije zagrijte mlijeko s vanilijom do vrenja. U drugoj posudi pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer i gustin. Vruće mlijeko postupno ulijevajte u smjesu uz stalno miješanje, zatim sve vratite na laganu vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, umiješajte maslac i pokrijte kremu prozirnom folijom tako da dodiruje površinu. Ostavite da se potpuno ohladi.
  • Krafne pržite u zagrijanom ulju na srednjoj temperaturi, prvo s one strane koja je bila gore tijekom dizanja, poklopljene, a zatim okrenite i dovršite prženje bez poklopca. Gotove krafne vadite na papirnate ubruse kako bi se upio višak masnoće.
  • Još tople krafne uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta. Kada se malo ohlade, pomoću slastičarske vrećice napunite ih kremom od vanilije. Rezultat su mekane, mirisne krafne s bogatim punjenjem koje se doslovno tope u ustima.
  • Ove božićne krafne savršeno spajaju tradiciju i blagdansku raskoš. Poslužene uz šalicu kuhanog vina, čaja ili vruće čokolade, postaju mali ritual koji okuplja obitelj i stvara uspomene – baš onakve kakve Božić nosi sa sobom.

GastroReceptiBožićne krafne s cimetom i kremom od vanilije: Okus blagdana u svakom...

Facebook

100,860FanovaLajkaj