Blagdanski kolači često vuku na klasiku – volimo kuglofe, čokoladne torte, keksiće i razne varijacije rum kuglica, no ove godine smo odlučili pripremati i jednu slasticu koja je generalno rezervirana za veljaču, a to je krafna. Kako jako volimo krafne, ne znamo zašto bismo njihovo konzumiranje ograničili samo na korizmeno doba pa smo pronašli i jako fin recept za božićne, blagdanske krafnice s kremom od vanilije i cimetom.
U nastavku donosimo recept za ovu božićnu ediciju krafni koje su istovremeno raskošne okusom i nježne teksturom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Božićne krafne s cimetom i vanilijom
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
- 250 ml mlakog mlijeka
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- 50 g maslaca, otopljenog
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
- naribana korica jednog neprskanog limuna
- ulje za prženje
Za kremu od vanilije:
- 500 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer ili sjemenke 1 mahune vanilije
- 40 g gustina
- 30 g maslaca
Za posipanje:
- šećer
- mljeveni cimet
Postupak pripreme:
- U manjoj posudi razmrvite kvasac, dodajte žlicu šećera i nekoliko žlica mlakog mlijeka, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, sol i cimet. Dodajte žumanjke, vanilin šećer, limunovu koricu, otopljeni maslac i nadošli kvasac. Postupno ulijevajte mlako mlijeko i mijesite dok ne dobijete glatko, mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke.
- Tijesto oblikujte u kuglu, lagano pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen. Nakon dizanja tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike 1.5 cm i čašom ili kalupom izrežite krugove. Pokrijte ih i ostavite da odmore još 20 minuta.
- Za kremu od vanilije zagrijte mlijeko s vanilijom do vrenja. U drugoj posudi pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer i gustin. Vruće mlijeko postupno ulijevajte u smjesu uz stalno miješanje, zatim sve vratite na laganu vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, umiješajte maslac i pokrijte kremu prozirnom folijom tako da dodiruje površinu. Ostavite da se potpuno ohladi.
- Krafne pržite u zagrijanom ulju na srednjoj temperaturi, prvo s one strane koja je bila gore tijekom dizanja, poklopljene, a zatim okrenite i dovršite prženje bez poklopca. Gotove krafne vadite na papirnate ubruse kako bi se upio višak masnoće.
- Još tople krafne uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta. Kada se malo ohlade, pomoću slastičarske vrećice napunite ih kremom od vanilije. Rezultat su mekane, mirisne krafne s bogatim punjenjem koje se doslovno tope u ustima.
- Ove božićne krafne savršeno spajaju tradiciju i blagdansku raskoš. Poslužene uz šalicu kuhanog vina, čaja ili vruće čokolade, postaju mali ritual koji okuplja obitelj i stvara uspomene – baš onakve kakve Božić nosi sa sobom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


