Sočan i kremast kesten pire možete napraviti i sami, a evo i kako

Omiljeni jesenski desert, kesten pire, nije nimalo teško pripremiti, pa smo pronašli sjajan recept.

Kesteni su ukusni i hranjivi, bogati mineralima i vitaminima, a osim u kuhanoj i pečenoj verziji, volimo ih jesti u desertima. Mnogima omiljena jesenska slastica upravo je kesten pire – mekana i sočna krema nerijetko upotpunjena šlagom.

Osim što ga možete jesti samog, kesten pire se može iskorititi i za pripremu raznih drugih kolača, torti, ali i slanih jela. Stoga je dobro znati kako ga brzo napraviti, a da bude jednako ukusan kao i onaj iz vaše omiljene slastičarnice. Laganog, aromatičnog okusa i sočne teksture, nije ni čudo da je ova slastica mnogima sinonim ukusne jesenske hrane.

Ono što treba znati prije no što se odvažite na pripremu kesten pirea je to da je pri njegovoj pripremi najzahtjevniji dio zarezivanje i kasnije guljenje kestena. Ovaj dugotrajni postupak najbolje je podijeliti na više ruku, tj. osoba, pa će i priprema biti brža. Sigurni smo da će svi voljno prionuti pripremi, osobito kada se sjete kombinacije okusa čokolada, kestena i šlaga koja je karakteristična za ovaj recept.

Sastojci: 

  • 1 kg neočišćenih kestena (600 g očišćenih)
  • 200 ml vode
  • 70 grama šećera
  • 50 ml ruma
  • 15 ml arome vanilije
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • narezana čokolada

Postupak pripreme:

Kestene zarežite nožićem oko 1 mm dubine i stavljajte u posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20 minuta. Zatim procijedite vodu, a kestene izvadite iz kore kad se malo ohlade. Usipajte zatim vodu u posudu na štednjaku i dodajte joj šećer. Miješajte sve skupa dok se šećer ne rastopi, a zatim ulijte još i rum i aromu vanilije. Kada sve zakuha, kuhajte još 3 minute. U blender stavite očišćene kestene i sameljite ih te im zatim dodajte tekućine po potrebi da se dobije kremasta smjesa, ali pazite da ne postane prerijetka. Dobivenu kremu protisnite kroz pasirku i u obliku rezanaca poslužite u zdjelice ili čašice. Sve ukrasite šlagom i narezanom čokoladom te prije posluživanja dobro ohladite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Szűcs Rita (@msritaszucs)

GastroReceptiSočan i kremast kesten pire možete napraviti i sami, a evo i...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram