Linzer torta tradicionalna je božićna slastica koju treba svaki blagdanski stol

Grandioznija varijanta popularnih linzer keksića!

Svi znamo i volimo jesti sitne suhe linzer kekse s punjenjem od pekmeza. Ti klasični slatki zalogajčići jedu se diljem svijeta, ali originalno vuku korijene iz Austrije i Njemačke gdje su nezaobilazan dio blagdanskog stola.

Osim što i mladi i stari vole te prhke kekse, posebno omiljena božićna slastica u zemljama centralne Europe je i tradicionalna linzer torta, grandioznija i veća verzija malih linzer keksa. Tijesto torte je prhko i aromatično, a punjenje od marmelade od malina daje cijeloj tortu dozu sočnosti. Sa rustikalnom rešetkom od tijesta na vrhu, listićma badema i šećerom u prahu, ova je torta prava rapsodija božićnih okusa.

S obzirom da smo i mi povijesno i kulturološki itekako povezani s Austrijom i njezinom tradicionalnom kuhinjom, ove godine pokušajte napraviti vlastitu linzer tortu i oduševite sve svoje ukućane.

Sastojci: 

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 180 g šećera u prahu
  • 1 veće jaje
  • prstohvat soli
  • 250 g mljevenih badema
  • 200 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 300 g marmelade od malina
  • 1 jaje za premazivanje
  • listići badema po želji

Postupak pripreme: 

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Na dno kalupa za tortu stavite papir za pečenje, rubove namastite kako se tijesto ne bi zalijepilo. U posudu stavite maslac i šećer u prahu pa ih pjenasto izradite. Dodajte prstohvat soli i jaje pa mikserom sve povežite u jednoličnu smjesu. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i cimet pa ih dodajte smjesi s maslacem. Izradite tijesto koje treba biti ljepljivo.

Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom pa kružnim pokretima popunite dno kalupa. Pomoću vrećice istisnite tijesto uz sami rub i tako napravite rubove ove torte. Na tijesto zatim namažite marmeladu. Na marmeladu možete istisnuti rešetku od tijesta, također pomoću vrećice, ili se pak poigrati i od ostatka tijesta napraviti razne oblike – srca, zvjezdice ili pak krugove, i njima ukrasiti vrh vaše torte. Na koji god se oblik tijesta ili rešetke odlučili, premažite ga jednim razmućenim jajem i posipajte listićima badema.

Pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju, a sredina torte se malo ne digne. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Roby (racconti e ricette) (@dalricettariodiroberta_)

GastroReceptiLinzer torta tradicionalna je božićna slastica koju treba svaki blagdanski stol

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram